frans ruiter jicfa7nwqxq unsplash 1

Woningtekort loopt extreem op: nu 400.000 huizen te weinig

Financieel12 jul , 10:59
Nederland kampt ondanks de bouw van 88.200 nieuwe woningen vorig jaar met een groeiend woningtekort. Met 400.500 te weinig huizen is de situatie nijpender dan ooit.
Dit blijkt uit een recent rapport van onderzoeksbureau ABF Research in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
De huizenmarkt kampt al geruime tijd met een structureel tekort. De toenemende vraag naar woningen kan niet worden bijgehouden door de nieuwbouw.
Migratie en de trend om langer alleen te wonen, zorgen ervoor dat het aantal huishoudens blijft stijgen. Volgens ABF Research komen er tot 2031 maar liefst 885.600 huishoudens bij, wat het totaal op ongeveer 9,3 miljoen brengt. Vorig jaar werd dit aantal nog geschat op 866.600.
Het vorige kabinet had als doelstelling om het woningtekort terug te dringen naar 2 procent van de totale woningvoorraad. Met het huidige tekort van 4,9 procent is dat nog een hele klus.
De onderzoekers stellen dat er per direct 231.800 nieuwe woningen bij moeten komen om die doelstelling te halen.
Dat is een flinke opgave, gezien het aantal van 88.200 nieuwbouwwoningen dat vorig jaar is gerealiseerd. Weliswaar zijn er plannen voor de bouw van honderdduizenden woningen tot 2030, maar of die allemaal haalbaar zijn, is onduidelijk.
Het huidige kabinet heeft de ambitie om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen. Echter, door factoren als de gestegen hypotheekrentes, de stikstofcrisis en de overbelasting van het elektriciteitsnet, dreigt dit doel buiten bereik te raken.
Naar structurele oplossingen grijpen
Met de aanhoudende krapte op de woningmarkt wordt het voor veel mensen, met name starters en middeninkomens, steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden.
De politiek en marktpartijen staan voor de grote uitdaging om structurele oplossingen te vinden.
Dit vraagt om versnelling van vergunningsprocedures, het aanpakken van belemmeringen in de bouw, het stimuleren van alternatieve woonvormen en het investeren in de betaalbaarheid van woningen.
Een oplossing kan ook liggen in het beter benutten van de bestaande woningvoorraad. Leegstand kan worden aangepakt en verkamering kan worden gestimuleerd.
Daarnaast is het belangrijk om kritisch te kijken naar de samenstelling van nieuwbouwprojecten. Er is een grote behoefte aan betaalbare woningen, terwijl er vaak juist meer duurdere appartementen worden gebouwd.
Kortom, de Nederlandse woningmarkt staat voor een complexe uitdaging. Het woningtekort blijft groeien en structurele ingrepen zijn nodig om de situatie te keren.
Alleen zo kan worden voorkomen dat wonen in Nederland onbetaalbaar wordt voor een groot deel van de bevolking.