gettyimages 1809358010 1

Zo gaan de Prinsjesdagplannen jouw portemonnee beïnvloeden

Financieel17 sep , 17:13
Het nieuwe kabinet heeft op Prinsjesdag een bescheiden verbetering voor de portemonnee van de gemiddelde Nederlander aangekondigd.
Waar eerder hoop was op meer, blijkt de koopkrachtstijging in 2025 slechts 0,7 procent. Voor lagere middeninkomens met een salaris tot 50.000 euro per jaar, is de stijging iets positiever met een gemiddelde van 1,1 procent.
De lastenverlichting die tijdens de verkiezingen werd beloofd, wordt verspreid over meerdere jaren. Dit komt doordat het kabinet, onder leiding van minister Eelco Heinen (Financiën), voorzichtig moet zijn met het uitgeven van geld, bijvoorbeeld aan defensie.
Ook bezuinigingen op onder meer de afdracht aan de Europese Unie en het ambtenarenapparaat zijn onzeker, waardoor de handrem alvast is aangetrokken.
Voor huurders is er goed nieuws: ze komen sneller in aanmerking voor huurtoeslag, en wie meer verdient, verliest deze toeslag minder snel. Ook wordt de eigen bijdrage in 2026 verlaagd met 11,58 euro.
Ouders zien het kindgebonden budget stijgen met maximaal 75 euro per kind per jaar. Daarnaast wordt er 425 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de kinderopvangtoeslag, waar vooral hogere inkomens van profiteren.
Mensen met lage inkomens krijgen ook extra steun. De gratis schoolmaaltijden blijven bestaan, wat 350.000 kinderen op 2200 scholen ten goede komt.
Bovendien kunnen gezinnen in financiële problemen in 2025 en 2026 nog steeds rekenen op hulp met hun energierekening. Om te voorkomen dat schulden zich opstapelen, wordt er 75 miljoen euro vrijgemaakt om problemen vroegtijdig te signaleren.
In 2028 wordt een nieuwe belastingschijf geïntroduceerd, waardoor er minder belasting wordt betaald over het eerste deel van het inkomen. Hoewel dit nog even op zich laat wachten, belooft het op termijn verlichting voor veel Nederlanders.
Helaas stijgen de zorgkosten volgend jaar wel: de zorgpremie gaat met 6 euro omhoog naar gemiddeld 156 euro per maand. Gelukkig wordt dit deels gecompenseerd door een verhoging van de zorgtoeslag met 6,50 euro per maand.
Het eigen risico blijft in 2025 ongewijzigd op 385 euro, maar zal in 2027 worden verlaagd naar 165 euro.
Tot slot zet het kabinet een streep door het plan om de giftenaftrek te versoberen. Dit betekent dat donaties aan goede doelen en kerken nog steeds fiscaal aftrekbaar blijven, een maatregel die vooral door christelijke partijen werd verwelkomd.