Het nieuwe kabinet komt met het strengste asielbeleid ooit om de grote migratiestromen en de bijbehorende problemen onder controle te krijgen.
In het vandaag gepubliceerde regeerprogramma wordt duidelijk dat Nederland rigoureuze maatregelen neemt om de instroom van asielzoekers fors te beperken.
Volgens minister Faber van Asiel en Migratie moet Nederland minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers en staat de veiligheid van het land voorop.
De druk op de asielketen is de afgelopen jaren ongekend hoog geworden. De opvangcentra zitten overvol, procedures duren te lang en de kosten blijven stijgen. Daarnaast leidt de aanhoudende instroom tot druk op andere sectoren, zoals huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs.
Het kabinet wil hier nu een einde aan maken door Nederland een stuk onaantrekkelijker te maken voor asielzoekers. Faber is vastberaden: “Het roer moet om en de instroom moet direct omlaag. Voor wie misbruik maakt van onze gastvrijheid, is hier geen plaats.”
Een van de meest opvallende maatregelen is de inzet van crisiswetgeving, waarmee het kabinet kan afwijken van de huidige Vreemdelingenwet.
Zo wordt gezinshereniging sterk beperkt. Meerderjarige kinderen mogen niet meer nareizen, en asielzoekers die herhaalde aanvragen indienen, worden strenger beoordeeld. Asielzoekers die zonder reden niet verschijnen bij afspraken kunnen voortaan direct worden afgewezen.
Daarnaast komt er een speciale asielcrisiswet waarmee het kabinet drastisch wil ingrijpen. De spreidingswet wordt ingetrokken, de opvang wordt versoberd, en er komt een beslisstop op nieuwe asielaanvragen. Mensen zonder geldige verblijfstitel worden sneller uitgezet, desnoods gedwongen.
Ook gezinshereniging wordt moeilijker gemaakt. Dit is voortaan alleen nog mogelijk als de asielzoeker minimaal twee jaar een verblijfstatus heeft, over een passend inkomen beschikt en een vaste woonruimte heeft.
Daarnaast wordt de regelgeving rond asielvergunningen voor onbepaalde tijd aangescherpt. Deze worden niet meer automatisch na vijf jaar verstrekt, maar asielzoekers moeten terug naar hun land van herkomst zodra het daar veilig is.
Het kabinet zet ook in op een opt-out van het Europese asiel- en migratiebeleid. Minister Faber zal hierover zo snel mogelijk in gesprek gaan met de Europese Commissie. Tot die tijd trekt Nederland op met landen die dezelfde koers varen en wordt het toezicht aan de grens verder aangescherpt.