Tabakgigant Philip Morris heeft een manier gevonden om het verbod op gearomatiseerde tabaks- en vape-producten in Nederland te omzeilen door een nieuw alternatief op de markt te brengen: Levia, een vervanger van sigaretten op basis van cellulose.
Het product wordt verkocht in verpakkingen van 20 stuks en bevat nicotine, maar is gebaseerd op cellulose in plaats van tabak, waardoor het niet onder het verbod valt.
De sticks, die online te koop zijn voor €6,60 per pak, zijn verkrijgbaar in twee smaken: island beat (menthol) en electro-rouge (bessensmaak).
Mentholsigaretten zijn sinds mei 2020 verboden in Nederland, terwijl gearomatiseerde vape-producten sinds begin dit jaar niet meer zijn toegestaan.
De gebruikers steken de sticks, die lijken op traditionele witte sigaretten, in een vape-achtig apparaat dat het product verwarmt om de chemicaliën vrij te geven, in plaats van het te verbranden.
Campagnegroep Rookvrije Generatie noemt Levia een slinkse manier om rookproducten met smaak te blijven verkopen.
"Hoewel ze geen tabak bevatten, zitten ze vol met verslavende nicotine," zegt woordvoerder Dave Krajenbrink tegen de krant. "Daarnaast is er nog niets bekend over de lange-termijn gezondheidseffecten van het product."
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat weten dat zij geen actie kan ondernemen tegen Levia, omdat het wordt beschouwd als een kruidenproduct dat niet onder de anti-tabakswetgeving valt.
Er is echter verandering op komst, aangezien een wetswijziging in de maak is die ook nicotineproducten zonder tabak zal reguleren, aldus de toezichthouder.
CEO Jacek Olczak zei tijdens een presentatie aan investeerders vorig jaar dat het product mogelijk de zware belastingen en controles kan vermijden die op andere producten worden toegepast.
"Levia valt mogelijk niet onder de smaakregulaties in sommige jurisdicties en past niet in de bestaande fiscale categorieën," aldus Olczak.
Volgens het Nederlandse verslavingsinstituut Trimbos blijkt uit onderzoek dat de meeste Nederlandse jongeren die vapen ook roken, waarmee de theorie wordt weerlegd dat het ene het andere ontmoedigt.
In 2023 had 10% van de 12- tot 14-jarigen een e-sigaret gerookt, wat steeg tot bijna een kwart in de leeftijdsgroep van 15 tot 17 jaar. Jongeren onder de 18 zouden geen vape-apparaten en vloeistoffen mogen kopen.
Bijna een derde van de 12- tot 25-jarigen rookt, en bijna zeven op de tien jongeren die vapen, roken ook sigaretten, volgens het Trimbos-onderzoek.