monica di loxley t7fswdev sa unsplash 1

Dit is waarom vrouwen minder goed tegen alcohol kunnen

Gezondheid24 jul , 16:24
Misschien heb je het wel eens gemerkt: als vrouw lijkt het alsof je sneller de effecten van alcohol voelt dan je mannelijke vrienden of familieleden. Maar wat is hiervan de oorzaak?
Is het een kwestie van perceptie, of zijn er wetenschappelijke verklaringen voor? Eva Ehrlich, wetenschappelijk medewerker bij de Alcohol Infolijn, bevestigt aan Radar dat vrouwen inderdaad minder goed tegen alcohol kunnen dan mannen.
Dit fenomeen is te verklaren door een aantal biologische verschillen tussen de geslachten. Hieronder zetten we deze oorzaken op een rijtje.
Een van de belangrijkste factoren is dat vrouwen minder ADH-enzymen (alcoholdehydrogenase) in hun maag hebben dan mannen. Deze enzymen spelen een cruciale rol in de afbraak van alcohol in de maag voordat het de bloedbaan bereikt.
“Bij vrouwen is de hoeveelheid ADH-enzymen lager, wat betekent dat er minder alcohol in de maag wordt afgebroken,” legt Ehrlich uit.
Dit resulteert in een hogere concentratie alcohol die de bloedbaan bereikt, waardoor vrouwen sneller de effecten van alcohol ervaren.
Daarnaast speelt het vochtpercentage in het lichaam een grote rol. Vrouwen hebben over het algemeen een lager percentage lichaamsvocht dan mannen.
“Omdat vrouwen minder lichaamsvocht hebben, wordt de alcohol in hun lichaam minder verdund,” aldus Ehrlich. Dit leidt tot een sneller stijgend alcoholpromillage in het bloed van vrouwen in vergelijking met mannen.
Een andere belangrijke factor is de grootte van de lever. Vrouwen hebben gemiddeld een kleinere lever dan mannen. Omdat de lever verantwoordelijk is voor de afbraak van alcohol, betekent een kleinere lever dat dit proces langer duurt bij vrouwen.
Hierdoor blijft de alcohol langer in het lichaam aanwezig, wat de effecten versterkt en verlengt.
Hoe groot zijn deze verschillen nu echt? Volgens Ehrlich raken vrouwen gemiddeld 20 tot 30 procent sneller onder invloed dan mannen wanneer ze dezelfde hoeveelheid alcohol drinken.
Dit verschil kan aanzienlijke gevolgen hebben voor het alcoholgebruik en de gezondheid van vrouwen.
Interessant is dat de effecten van alcohol op vrouwen ook variëren afhankelijk van hun menstruatiecyclus. Hormoonspiegels beïnvloeden de alcoholconcentratie in het bloed.
“Hoe goed een vrouw tegen alcohol kan, kan variëren gedurende haar menstruatiecyclus,” legt Ehrlich uit.
“De snelste afbraak van alcohol vindt plaats tussen dag 20 en 25 van de cyclus. Net voor de menstruatie kan een vrouw dus minder last hebben van alcohol.”