vaccinatieplicht

'Er moet een inentingsplicht in kinderopvang komen'

Gezondheid18 okt , 11:18
De politieke partijen VVD en D66 komen met een nieuw wetsvoorstel om kinderen zonder vaccinaties uit de kinderopvang te weren als de vaccinatiegraad te laag is.
Dit voorstel van Kamerleden Tielen (VVD) en Paulusma (D66) heeft als doel om kinderdagverblijven de verplichting te geven om kinderen te weigeren die niet zijn ingeënt volgens het Rijksvaccinatieprogramma, zo meldt de NOS.
Hierbij gaat het om inentingen tegen ziektes als mazelen en kinkhoest. Als de vaccinatiegraad onder de 92 procent zakt, de zogenoemde ‘kritieke ondergrens’, zou deze verplichting van kracht moeten worden.
Ook medewerkers van kinderopvangcentra zouden onder deze regel vallen en moeten worden gevaccineerd.
Dit sluit aan bij de zorgen die deskundigen al jaren uiten over de dalende vaccinatiegraad in Nederland. Ondanks eerdere pogingen van de overheid, waaronder een plan van de toenmalige staatssecretaris Van Ooijen dat vooral gericht was op voorlichting in wijken, willen sommige partijen nu strengere maatregelen om de vaccinatiegraad te verhogen.
De kern van het voorstel is gebaseerd op het idee van collectieve verantwoordelijkheid. Volgens VVD en D66 beschermt vaccineren niet alleen het individu, maar ook de gemeenschap.
De partijen vinden dat van mensen mag worden verwacht dat zij bijdragen aan de bescherming van de volksgezondheid door middel van vaccinaties.
Toegang kan ontzegt worden
Als ouders ervoor kiezen hun kind niet te laten vaccineren, kan dat dus betekenen dat hun kind de toegang tot de kinderopvang wordt ontzegd wanneer de vaccinatiegraad gevaarlijk laag is.
Het is nog onduidelijk of het wetsvoorstel op een meerderheid in de Tweede Kamer kan rekenen. De partijen NSC en BBB hebben zich al kritisch uitgelaten over het plan.
Het is overigens niet de eerste keer dat een dergelijk voorstel wordt ingediend. Een eerder voorstel van D66 om kinderopvangorganisaties de vrijheid te geven niet-gevaccineerde kinderen te weigeren, haalde wel de Tweede Kamer maar sneuvelde in 2022 in de Eerste Kamer.