De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft gewaarschuwd dat de kwaliteit van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker onder druk staat.
Dit komt door hoge werkdruk en veel ziekteverzuim onder de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van de onderzoeken.
De IGJ stelt dat deze medewerkers niet werken in een cultuur waarin zij veilig kunnen leren en reflecteren op mogelijke verbeteringen.
De IGJ constateert dat de kwaliteit van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker momenteel voldoende is, maar dat deze door de genoemde problemen op termijn kan afnemen.
De inspectie heeft Bevolkingsonderzoek Nederland, de organisatie achter de borstkankeronderzoeken, opgedragen om binnen drie maanden met concrete verbeterplannen te komen.
Vrouwen van 50 tot en met 75 jaar worden elke twee jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt een mammogram gemaakt om afwijkende plekken in de borsten op te sporen.
Als er afwijkingen worden gevonden, worden de vrouwen doorverwezen naar een ziekenhuis voor verder onderzoek. Een zorgwekkende ontwikkeling is echter dat ziekenhuizen de uitkomsten van deze vervolgonderzoeken niet meer delen met het bevolkingsonderzoek.
Hierdoor weten screeningsradiologen niet of hun doorverwijzingen terecht waren of vals alarm bleken te zijn, wat hen belemmert in hun leerproces en kwaliteitsverbetering.
Kritiek op bestuur bevolkingsonderzoek Nederland
De inspectie uitte ook kritiek op het bestuur van Bevolkingsonderzoek Nederland. Volgens de IGJ is het bestuur zich onvoldoende bewust van de dreiging dat de kwaliteit van de onderzoeken achteruitgaat.
Het bestuur heeft te weinig zicht op de risico's en neemt te weinig passende maatregelen om de kwaliteit van de bevolkingsonderzoeken te beschermen.
In het inspectierapport is ook een reactie van Bevolkingsonderzoek Nederland opgenomen. De organisatie stelt dat meerdere punten die door de inspectie zijn aangekaart, inmiddels zijn opgelost of in een opgaande lijn bewegen.
Toch blijft de IGJ aandringen op verdere verbeteringen en een structurele aanpak om de kwaliteit van het bevolkingsonderzoek te waarborgen.