felice wolke p jx5xk7zoc unsplash 1

Kattenbaasjes opgelet: dodelijke kattenziekte gaat rond

Gezondheid23 jul , 10:05
Dierenambulance Woudenberg en dierenartsen uit Midden-Nederland slaan alarm voor feline panleukopenia, beter bekend als de kattenziekte.
Deze ziekte, die zeer besmettelijk is en fataal kan zijn voor niet-gevaccineerde katten, heeft recent meerdere uitbraken gekend.
Melanie van Brussel, die werkzaam is bij de dierenambulance in Woudenberg, waarschuwt voor de ernst van de situatie.
"Deze ziekte kan de dood tot gevolg hebben en is zeer heftig. We horen het van asielen, de universiteit en dierenartsen: het virus gaat hard rond, in het hele land."
De symptomen van de ziekte zijn onder andere ernstige diarree, braken, evenwichtsproblemen bij kittens, hoge koorts en gebrek aan eetlust.
De ziekte tast de maag en darmen aan en verlaagt het aantal witte bloedcellen, wat de weerstand van de katten aanzienlijk vermindert. De ziekte is vergelijkbaar met parvo bij honden en kan zelfs binnenkatten treffen doordat het virus via bijvoorbeeld schoenen naar binnen kan komen.
Margreet van de Beek van Dierenziekenhuis Groningen herinnert zich hoe de ziekte enkele jaren geleden veertien van de zestien katten in een opvang doodde. "De andere twee katten waren gevaccineerd", vertelt ze.
Dit onderstreept het belang van vaccinatie, vooral met de vakantieperiode in aantocht. "Ongeveer 80 tot 90 procent van de niet-gevaccineerde katten overleeft de ziekte niet. Tijdens de vakantie verplaatsen katten zich vaak naar pensions, waar de ziekte zich snel kan verspreiden."
Er zijn geen antivirale middelen beschikbaar die effectief zijn tegen de kattenziekte. Dierenartsen kunnen enkel ondersteunende zorg bieden, zoals het toedienen van vocht via een infuus, maar de kat moet het virus zelf overwinnen.
Van Brussel benadrukt dat katteneigenaren waakzaam moeten zijn, ook als hun katten binnenshuis leven. "Wij zelf hebben al meegemaakt dat opgevangen poezen waarmee het goed leek te gaan opeens dood neervallen. Heel naar om mee te maken."
Kattenpensions zouden alleen gevaccineerde katten moeten toelaten om uitbraken te voorkomen. Van de Beek en andere dierenartsen dringen er bij alle katteneigenaren op aan hun huisdieren te laten vaccineren.
Er bestaat een test om te zien of je kat genoeg antilichamen heeft tegen de ziekte, maar het volgen van het reguliere vaccinatieprogramma biedt de beste bescherming.
Meest gelezen