laura chouette ia4ivhz6gfk unsplash 1

Onderzoek toont: mensen met dít slaapritme leven langer

Gezondheid08 jul , 9:48
Wist je dat je slaapgewoonten een grote invloed hebben op je gezondheid en zelfs je levensduur? Wetenschappers hebben ontdekt dat het tijdstip waarop je naar bed gaat, een significante invloed kan hebben op hoe lang je leeft.
Wetenschappers van de Northwestern University in de Verenigde Staten en de University of Surrey in Engeland hebben een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de invloed van slaapritmes op de levensduur.
Ruim 400.000 deelnemers, variërend in leeftijd van 38 tot 73 jaar, werden gevraagd of ze zichzelf beschouwden als een ‘duidelijk ochtendtype’, ‘matig ochtendtype’, ‘matig avondtype’ of ‘duidelijk avondtype’. Gedurende 6,5 jaar werden hun mentale en fysieke gezondheid nauwlettend gemonitord.
Ochtendtypen hebben van nature de voorkeur om vroeg naar bed te gaan en kort na zonsopkomst op te staan. Avondtypen daarentegen blijven liever laat op en hebben moeite om ‘s ochtends uit bed te komen.
Uit het onderzoek bleek dat matige en duidelijke avondtypen vaker last hebben van diabetes, psychische stoornissen en neurologische aandoeningen dan ochtendtypen.
Deze ‘nachtuilen’ hebben zelfs tien procent meer kans om vroegtijdig te overlijden dan de ‘vroege vogels’. De onderzoekers concluderen dat ochtendmensen over het algemeen langer leven.
Malcolm von Schantz, hoogleraar chronobiologie, legt uit: “Het was al bekend dat de overgang van winter- naar zomertijd voor avondmensen veel moeilijker is dan voor ochtendmensen. In die periode komen zelfs meer hartaanvallen voor.”
De interne biologische klok
Mensen die laat opblijven, hebben mogelijk een interne biologische klok die niet overeenkomt met hun externe omgeving. Dit kan leiden tot psychologische stress, ongezonde eetgewoonten, onvoldoende lichaamsbeweging, slaaptekort en gebruik van drugs of alcohol.
Von Schantz benadrukt dat dit een serieus volksgezondheidsprobleem is. “Het is belangrijk dat mensen erkennen dat slaapritmes deels genetisch bepaald zijn. We moeten overwegen of avondmensen waar mogelijk later kunnen beginnen en stoppen met hun werk."
"Ze zouden niet gedwongen moeten worden om om acht uur ‘s ochtends op te staan. Ook is er meer onderzoek nodig naar hoe zij hun biologische klok kunnen synchroniseren met de zonnetijd.”
Ben jij een nachtbraker? Ondanks je natuurlijke neiging kun je je slaapritme enigszins onder controle houden. Zorg ervoor dat je ‘s ochtends vroeg wordt blootgesteld aan licht en vermijd blootstelling aan licht in de avond.
Probeer een vast bedtijdritueel aan te houden, vermijd uitstelgedrag en streef naar een gezonde levensstijl.