Journalist Johann Hari herinnert zich nog goed het vreemde gevoel dat hij had, twee dagen nadat hij voor het eerst
Ozempic injecteerde. De dokter had dit medicijn voorgeschreven voor gewichtsverlies, een bekende bijwerking van de behandeling voor Type 2 diabetes.
Hari woog toen 92 kilo en had een vetpercentage van 32%. Hij had geen diabetes, maar wilde zijn risico op hartziekten verkleinen, zo meldt hij aan Today.com.
Zijn grootvader stierf namelijk aan een hartaanval op 44-jarige leeftijd, zijn oom in zijn zestiger jaren, en zijn vader onderging op 70-jarige leeftijd een viervoudige bypass-operatie.
Het effect van het medicijn merkte Hari al na een paar dagen. “Ik werd wakker en voelde iets vreemds. Het duurde even voordat ik doorhad wat er aan de hand was. Ineens realiseerde ik me dat ik wakker was geworden zonder honger te hebben. Dat had ik nog nooit meegemaakt,” vertelt de journalist.
Zijn eetlust was aanzienlijk verminderd en hij voelde zich snel vol. Uiteindelijk verloor hij 19 kilo met behulp van Ozempic en een vergelijkbaar medicijn (Wegovy,) dat hetzelfde actieve ingrediënt semaglutide bevat en specifiek is goedgekeurd voor gewichtsverlies.
De keerzijde van Ozempic
Hari verdiepte zich in GLP-1 medicijnen voor zijn nieuwe boek Magic Pill: The Extraordinary Benefits and Disturbing Risks of the New Weight-Loss Drugs. Hij beschrijft deze medicijnen als een groot experiment op miljoenen mensen, waarbij hij zelf een proefkonijn was.
“Ik ben onderdeel van twee experimenten, niet slechts één. Het eerste experiment maakte ons veel zwaarder door de invoering van bewerkte en ultrabewerkte voedingsmiddelen. Nu ben ik onderdeel van het experiment dat dit probeert terug te draaien met behulp van medicijnen,” legt Hari uit.
Hoewel de medicijnen je gevoel van 'vol zitten' teruggeven brengen ze ook risico’s met zich mee. Het grootste risico dat hem dwarszat was het psychologische effect.
In de eerste zes maanden verloor hij veel gewicht en voelde hij zich lichamelijk beter, maar emotioneel juist slechter.
“Ik besefte dat ik me niet beter voelde in mijn emoties. Ik voelde me zelfs iets slechter. Dit kwam doordat ik niet langer troost kon vinden in eten, en dat maakte me ongelukkig,” vertelt Hari.
Het gebrek aan comfortfood zat hem namelijk het meeste dwars. Toen hij in Las Vegas KFC bezocht bestelde hij zoals altijd een emmer kip. Maar na één drumstick realiseerde hij zich dat hij niet meer kon dooreten.
Op Ozempic kun je namelijk niet te veel eten zonder te braken. Hij moest een andere manier vinden om met zijn gevoelens om te gaan. “Ik ging naar KFC en deed wat ik altijd deed, maar ik kon het niet opeten. Een stem in mijn hoofd zei: ‘Dan zul je je maar slecht moeten voelen,’” herinnert hij zich.
Naast de psychologische strijd kreeg hij ook fysieke bijwerkingen. Na elke wekelijkse injectie voelde hij zich een dag licht misselijk. Ook voelde zijn hart soms sneller kloppen, wat hem angstig maakte.
“Het is moeilijk om je niet angstig te voelen als je hart sneller klopt, omdat je lichaam denkt dat er iets mis is,” legt Hari uit.
Ondanks deze ongemakken vond hij de voordelen van het medicijn zwaarder wegen dan de nadelen. Zijn dagelijkse calorie-inname daalde van 3200 naar 1800 zonder honger te voelen.
Risico's van Ozempic
Semaglutide wordt pas sinds iets meer dan twee jaar gebruikt voor obesitas. De langetermijneffecten zijn nog onbekend, wat Hari zorgen baart.
Toch wijst hij erop dat GLP-1 medicijnen al meer dan tien jaar worden gebruikt voor de behandeling van Type 2 diabetes, wat een geruststellend trackrecord geeft.
Dr. Christopher McGowan, specialist in obesitasmedicatie, en Dr. William Yancy, medisch directeur van het Duke Lifestyle and Weight Management Center bevestigen dat de langetermijneffecten nog moeten worden bestudeerd, maar hebben geen moeite met het voorschrijven van Wegovy voor langere periodes.
Hari is van plan Ozempic te blijven gebruiken gezien zijn familiaire hartziekterisico. Voor hem wegen de voordelen van gewichtsverlies op tegen de mogelijke lange termijn risico’s van het medicijn.
“Je moet de risico’s van obesitas afwegen tegen de risico’s van deze medicijnen,” zegt hij. “Obesitas maakt bijna alle gezondheidsproblemen waarschijnlijker — hartziekten, beroertes, dementie, kanker.”
Hij noemt de medicijnen ‘magisch’, maar erkent dat de werkelijkheid minder eenvoudig in elkaar zit.
“Er zijn drie manieren waarop deze medicijnen magisch kunnen zijn,” legt hij uit. “De eerste is het meest voor de hand liggend: ze zouden het probleem gewoon kunnen oplossen. De tweede manier is verontrustender: het zou als een goocheltruc kunnen zijn waarbij de risico’s op den duur groter zijn dan de voordelen. De derde manier is het meest waarschijnlijk: zoals in de verhalen over magie, krijg je je wensen vervuld, maar nooit op de manier die je verwacht.”
In Nederland is onder meer Herman den Blijker door Ozempic te gebruiken
ruim 40 kilo afgevallen.