jordan bracco g4gbadserok unsplash 2

Pleidooi voor landelijke maatregelen tegen stijging van soa's

Gezondheid08 aug , 13:57
Het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) stijgt, terwijl het condoomgebruik juist afneemt.
Sommige gemeenten nemen zelf het initiatief om in te grijpen, zoals Diemen, dat onlangs besloot gratis condooms aan jongeren beschikbaar te stellen.
Ook Amstelveen werkt aan een soortgelijk plan. Hoewel deze lokale maatregelen lovenswaardig zijn, benadrukt Soa Aids Nederland dat er een landelijke aanpak nodig is om de zorgwekkende trend te keren.
In een opiniestuk in Het Parool roept Soa Aids Nederland op tot herinvoering van landelijke preventiecampagnes, zoals de bekende "Ik vrij veilig" campagne, die jarenlang door het ministerie van Volksgezondheid werd gefinancierd.
Sinds de stopzetting van deze campagne in 2011 is het condoomgebruik onder jongeren jaarlijks gedaald, met een gelijktijdige toename van soa's als gevolg.
Vooral gonorroe verspreidt zich snel. Volgens het RIVM steeg het aantal gevallen van gonorroe in 2023 met 31 procent, na een stijging van 33 procent in het jaar daarvoor.
Hoewel de cijfers voor andere soa's stabieler zijn, maakt Soa Aids Nederland zich zorgen over de toenemende moeilijkheden voor jongeren en risicogroepen om zich te laten testen.
De budgetten voor Centra Seksuele Gezondheid, waar gratis en anoniem testen mogelijk is, zijn sinds 2015 niet aangepast, ondanks de groeiende vraag.
Daarnaast waarschuwt de organisatie voor de verspreiding van onjuiste informatie via sociale media, die jongeren blootstelt aan gezondheidsrisico's.
Zo heeft de populariteit van 'natuurlijke anticonceptie' geleid tot meer ongewenste zwangerschappen en bezoekjes aan abortusklinieken.
Lyle Muns van Soa Aids Nederland pleit daarom voor gerichte preventiecampagnes op sociale media en meer investeringen in Centra Seksuele Gezondheid, waar betrouwbare informatie te krijgen is.
Volgens Muns is het onverstandig dat de regering wil bezuinigen op preventie. Onbehandelde soa's kunnen aanzienlijke gezondheidsschade veroorzaken, zoals gewrichtsproblemen door gonorroe of complicaties bij zwangerschap.
Daarom roept Soa Aids Nederland op tot hernieuwde investeringen in preventie, om soa's effectief te bestrijden en zorg en informatie toegankelijk te houden.