De verspreiding van de veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening gonorroe heeft in Nederland een zorgwekkende toename laten zien.
Volgens recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het aantal diagnoses van gonorroe in 2023 met maar liefst 31 procent gestegen. Artsen trekken aan de alarmbel en wijzen op de ernstige gevolgen van de soa, vooral voor vrouwen.
Hanna Bos, arts Infectieziektebestrijding bij Soa Aids Nederland, benadrukt de urgentie van het probleem.
“Hoewel soa’s een bekend risico van seksueel contact zijn, is gonorroe bijzonder problematisch. Deze soa kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als ze niet op tijd wordt behandeld,” legt Bos uit in een gesprek met de Volkskrant.
Het aantal meldingen van gonorroe bij vrouwen is in twee jaar tijd bijna verdubbeld. Van 1.484 gevallen in 2022 steeg het aantal naar 2.632 in 2023, volgens gegevens van de GGD.
“De recente stijging onder heterojongeren leidt tot een toename van gevallen bij vrouwen, wat bijzonder zorgwekkend is. Gonorroe kan bij vrouwen, als deze niet op tijd wordt behandeld, leiden tot verminderde vruchtbaarheid en andere ernstige complicaties,” zegt Bos.
Gonorroe, vaak aangeduid als 'druiper', wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae.
Hoewel de aandoening bij veel mensen geen symptomen vertoont, kunnen vrouwen pijn, een branderig gevoel bij het plassen, abnormale afscheiding en tussentijds bloedverlies ervaren. Bij mannen komen de symptomen zoals pijn bij het plassen en een etterige afscheiding veel vaker voor.
In ernstige gevallen kan de gonorroebacterie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals gewrichten, en leiden tot ernstige aandoeningen zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking.
Bos benadrukt het belang van preventie. “Het gebruik van condooms of beflapjes tijdens seksueel contact kan de kans op een gonorroebesmetting aanzienlijk verminderen.
Het is raadzaam om je regelmatig te laten testen, vooral als je een nieuwe sekspartner hebt, meerdere partners hebt of als je door een partner bent geïnformeerd over een soa.”
Hoewel gonorroe effectief behandeld kan worden met antibiotica, blijft preventie cruciaal om de verspreiding van deze aandoening te voorkomen en de gezondheidsrisico’s te minimaliseren.