Japan is in de greep van een angstaanjagende uitbraak van Streptococcal Toxic Shock Syndrome (STSS), een zeldzame maar dodelijke infectie. STSS kan binnen 48 uur na infectie dodelijk zijn.
Dit jaar zijn er al bijna 1.000 gevallen gemeld, wat vorig jaar’s aantal overstijgt.
STSS wordt veroorzaakt door Groep A Streptococcus (GAS) bacteriën. Deze bacteriën produceren toxinen die een extreme ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken. Dit leidt tot snelle weefselnecrose, hevige pijn en shock.
De bacteriën kunnen snel in de bloedbaan en organen terechtkomen, wat multi-orgaanfalen veroorzaakt. De eerste symptomen zijn koorts, spierpijn en braken. Dit kan snel levensbedreigend worden met lage bloeddruk, zwelling en orgaanfalen.
STSS ziekte
Japan heeft dit jaar 977 gevallen van STSS geregistreerd. Van januari tot maart zijn 77 mensen overleden aan deze infectie. Dit jaar heeft het aantal gevallen vorig jaar’s record van 941 overschreden, het hoogste aantal sinds de statistieken begonnen in 1999.
Experts begrijpen nog niet waarom het aantal gevallen zo snel stijgt.
Ken Kikuchi, professor aan de Tokyo Women’s Medical University, suggereert dat verzwakte immuunsystemen na COVID-19 een rol kunnen spelen. "We kunnen immuniteit opbouwen als we constant aan bacteriën worden blootgesteld. Dat mechanisme was afwezig tijdens de pandemie," zegt Kikuchi.
Hoewel de huidige uitbraak in Japan is, kan STSS zich via internationaal reizen verspreiden. Om STSS te voorkomen is goede hygiëne belangrijk, zoals regelmatig handen wassen en snelle behandeling van huidwonden.
Vroege symptomen zoals plotselinge hevige pijn, hoge koorts en roodheid bij een wond moeten direct medische aandacht krijgen.
Japanse gezondheidsautoriteiten monitoren de situatie nauwlettend en werken aan het beperken van de verspreiding van STSS. Publiekscampagnes informeren mensen over de symptomen en ernst van STSS en moedigen aan tot snel medische zorg bij symptomen.
Andere landen hebben ook te maken gehad met vergelijkbare uitbraken. In december 2022 meldden vijf Europese landen een toename van invasieve groep A streptococcus (iGAS) aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), met kinderen onder de 10 jaar als meest getroffen groep.
In maart waarschuwden Japanse autoriteiten voor een stijging van STSS-gevallen. Het exacte waarom van de stijging blijft onduidelijk.