file 33

Wetenschappers vinden dé oplossing tegen rugpijn

Gezondheid21 jun , 10:51
Een nieuw Australisch onderzoek heeft aangetoond dat mensen die drie tot vijf keer per week wandelen bijna de helft minder kans hebben op terugkerende lage rugpijn. Dit is de conclusie van de eerste studie in zijn soort, gepubliceerd in The Lancet.
Wereldwijd hebben ongeveer 800 miljoen mensen last van lage rugpijn, en zeven op de tien die herstellen, krijgen binnen een jaar opnieuw te maken met klachten. Volgens de onderzoekers kunnen de bevindingen een "diepe impact" hebben op de belangrijkste oorzaak van invaliditeit wereldwijd.
"Je hoeft niet elke dag 5 of 10 km te wandelen om deze voordelen te behalen," zegt Mark Hancock, hoofdauteur van de studie en professor fysiotherapie aan de Macquarie University in Australië.
"Het belangrijkste is om te beginnen met korte wandelingen en geleidelijk de afstand en intensiteit te verhogen naarmate je conditie verbetert. Wandelen is een goedkope, breed toegankelijke en eenvoudige oefening die bijna iedereen kan doen, ongeacht geografische locatie, leeftijd of sociaaleconomische status."
Hancock voegt toe dat mensen die drie tot vijf keer per week wandelen, gemiddeld 130 minuten per week, bijna twee keer zo lang pijnvrij blijven vergeleken met degenen die geen behandeling ondergaan. Regelmatig wandelen verbeterde ook hun levenskwaliteit en halveerde de tijd die ze vrij moesten nemen van hun werk.
In de eerste gerandomiseerde gecontroleerde studie die de effectiviteit van wandelen bij het voorkomen van terugkerende lage rugpijn beoordeelt, volgden wetenschappers drie jaar lang 701 volwassenen die recent een episode van lage rugpijn hadden gehad. De helft kreeg een wandelprogramma en educatiesessies van een fysiotherapeut, terwijl de rest geen specifieke interventie kreeg.
"De interventiegroep had minder gevallen van activiteit-beperkende pijn in vergelijking met de controlegroep en een langere gemiddelde periode voor ze een terugval hadden, met een mediaan van 208 dagen vergeleken met 112 dagen," zegt Hancock.
"Het risico op een terugval waarvoor zorg nodig was, werd bijna gehalveerd in de interventiegroep. We gaven hen de richtlijn om op te bouwen naar 30 minuten, vijf keer per week, over een periode van zes maanden. Na drie maanden wandelden de meeste deelnemers drie tot vijf dagen per week gemiddeld 130 minuten."
Hoewel het onduidelijk is waarom wandelen zo effectief is tegen rugpijn, wordt gedacht dat het te maken heeft met een combinatie van zachte oscillatoire bewegingen, belasting en versterking van de wervelkolomstructuren en spieren, ontspanning en stressvermindering, en de afgifte van 'feel-good' endorfines.
Wandelen biedt bovendien vele andere gezondheidsvoordelen, zoals een betere cardiovasculaire gezondheid, botdichtheid, een gezond gewicht en een verbeterde mentale gezondheid.
De resultaten van het onderzoek zijn belangrijk voor de ontwikkeling van klinische richtlijnen, aldus Prof. Kamila Hawthorne van het Royal College of GPs in het Verenigd Koninkrijk.
Dr. Athalie Redwood-Brown van Nottingham Trent University voegt toe dat de bevindingen "het potentieel hebben om preventieve zorg te transformeren en miljoenen mensen ten goede kunnen komen".