tijgermug

Wie Frankrijk bezoekt loopt een verhoogd risico op knokkelkoorts

Gezondheid21 jun , 16:19
Het aantal gevallen van knokkelkoorts is in Frankrijk flink aan het stijgen. In de afgelopen zes weken zijn 601 gevallen gemeld, zo blijkt uit nieuwe cijfers.
De meldingen, gedaan tussen 1 mei en 18 juni 2024, zijn allemaal buiten Frankrijk opgelopen. Dit meldt de Franse gezondheidsautoriteit Santé Publique France in haar laatste epidemiologische rapport.
Hetzelfde rapport toont ook twee gevallen van chikungunya en één geval van het zikavirus. Ongeveer 60% van de knokkelkoorts-gevallen betreft mensen die terugkeren uit de Franse overzeese departementen Guadeloupe en Martinique.
Deze gebieden hebben een tropisch klimaat en zijn daardoor vatbaarder voor tropische ziektes zoals knokkelkoorts, ook wel dengue genoemd. In het vasteland van Frankrijk zijn dit jaar nog geen ‘inheemse’ gevallen van dengue gemeld.
Het risico op knokkelkoorts/dengue neemt echter toe in Frankrijk. Tijgermuggen die de ziekte dragen worden nu namelijk in de meeste Franse departementen gevonden.
Sinds het begin van 2024 zijn er 2.166 gevallen van dengue gemeld in Frankrijk. Tot nu toe zijn ze allemaal geïmporteerd, maar er is angst dat tijgermuggen de ziekte verder zullen verspreiden onder de bevolking.
In 2023 werd een inheems geval van dengue gemeld in Parijs. De autoriteiten maken zich zorgen dat een toestroom van reizigers die Frankrijk zullen bezoeken voor de Olympische Spelen van 2024 meer gevallen kan brengen.
De muggen kunnen deze mensen namelijk steken en zo de ziekte verder verspreiden onder het publiek. Dit zou de situatie in Frankrijk verder kunnen verergeren.
Wat is knokkelkoorts?
Knokkelkoorts genoemd is een infectieziekte veroorzaakt door het denguevirus. Dit virus komt voor in (sub)tropische gebieden en wordt overgedragen door muggen.
Mensen die landen bezoeken waar dengue voorkomt, lopen risico. Ook inwoners van Caribisch Nederland krijgen regelmatig te maken met deze ziekte.
Het denguevirus veroorzaakt drie vormen van de ziekte: dengue fever (DF), dengue hemorrhagic fever (DHF) en dengue shock syndroom (DSS). DF is de mildere vorm, terwijl DHF en DSS ernstigere complicaties zijn.
Deze vormen van dengue worden overgedragen door muggen die vooral overdag steken.
De incubatietijd van het denguevirus ligt tussen de 3 en 14 dagen, meestal 4 tot 7 dagen, na een beet van een geïnfecteerde mug. De meeste infecties verlopen zonder symptomen.
Niet-ernstige gevallen kenmerken zich door:
- Plotselinge koorts tot 41 °C met koude rillingen
- Hoofdpijn, vooral achter de ogen
- Spier- en gewrichtspijn
- Algehele malaise
- Misselijkheid en braken
- Hoesten en keelpijn
Niet-ernstige infecties herstellen meestal binnen een week. Mensen kunnen echter meerdere keren dengue krijgen. Een klein aantal infecties kan zich ontwikkelen tot ernstige vormen zoals DHF en DSS. Zonder behandeling kunnen deze complicaties levensbedreigend zijn.
Besmetting met denguevirus gebeurt via de beet van een besmette Aedes-mug, vooral de Aedes aegypti (gelekoortsmug) en Aedes albopictus (Aziatische tijgermug). Deze muggen kunnen ook het chikungunyavirus en zikavirus overdragen.
Dengue komt voornamelijk voor in (sub)tropische gebieden zoals Afrika, Zuidoost-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De ziekte komt echter ook steeds vaker voor in Mediterrane landen zoals Italië en Frankrijk.
In Nederland komt dengue alleen voor bij reizigers die besmet zijn geraakt in risicogebieden. In Caribisch Nederland zijn er jaarlijks tientallen meldingen van de ziekte. Wereldwijd treden naar schatting 90 miljoen denguevirusinfecties met symptomen op.