ibrahim rifath p2w m25kkv0 unsplash 1

Zó gezond is watermeloen werkelijk

Gezondheid23 jul , 10:44
De watermeloen is de onmisbare snack op hete zomerdagen en verrast niet alleen met haar verfrissende smaak, maar ook met haar gezondheidsvoordelen.
Of je nu geniet van een puur stuk fruit, het toevoegt aan een salade of verwerkt in een zomerse taart – de watermeloen maakt overal een goede indruk.
Met slechts ongeveer 6 gram suiker per 100 gram vruchtvlees en slechts 37 calorieën per 100 gram is de watermeloen een echte lichte krachtpatser.
Watermeloen is niet alleen caloriearm, maar ondersteunt ook bij gewichtsverlies. Met slechts 8 gram koolhydraten per 100 gram (inclusief de suiker) is het een ideale snack voor iedereen die op zijn figuur let, zonder in te boeten op smaak.
"Watermeloenen zijn echte allroundtalenten,“ prijst Franziska Meyer, diëtiste bij het Helios Park-Klinikum Leipzig. "Met meer dan 90 procent water zijn ze niet alleen een uitstekende dorstlesser, maar ook ontzettend verfrissend.“
De AOK benadrukt dat de watermeloen dankzij waardevolle ingrediënten zoals citrulline het bloeddruk kan reguleren en een ontgiftende werking heeft.
Watermeloen versterkt het immuunsysteem en verlaagt de bloedsuikerspiegel. De rode kleur van de watermeloen komt van het natuurlijke kleurstof lycopeen, dat als krachtige antioxidant het immuunsysteem ondersteunt.
Een dagelijkse portie watermeloen dekt bovendien meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid pantotheenzuur, een B-vitamine die belangrijk is voor mentale prestaties en het metabolisme.
"Naast de bekende voordelen bevatten watermeloenen ook vitamine C, ijzer, natrium, vitamine B6 en B1, magnesium en kalium, wat ze tot een voedingsrijke maaltijd maakt,“ aldus het gezondheidsmagazine van de Helios-klinieken.
Watermeloenzaadjes mogen ook gegeten worden
Een extra pluim verdient ook de vaak over het hoofd geziene zaden: deze kleine zwarte zaadjes bevatten volgens de AOK onder andere vezels die een gezonde spijsvertering ondersteunen, evenals voedingsstoffen zoals B-vitamines en onverzadigde vetzuren, ijzer, magnesium en calcium.
Eet ze gerust mee. Als je de zaden te bitter vindt, kun je ze drogen, roosteren of licht zouten.