Met de huidige huizenprijzen klinkt het kopen van een huis via een executieveiling als een droom. Een koopje, zou je denken. Maar let op, aan die aantrekkelijke prijs hangen ook risico’s.
Een executieveiling is een gedwongen verkoop. Dit gebeurt als de eigenaar de
hypotheek niet meer kan betalen. De hypotheekverstrekker besluit dan om het huis via een veiling te verkopen. De woningeigenaar heeft hier geen zeggenschap meer over.
Huizen die via zo'n veiling worden verkocht vind je ook op
Funda. Zoek op 'executieveiling' en je krijgt een overzicht. Vaak kun je weken vóór de veiling een schriftelijk bod uitbrengen bij de makelaar. Dit heet een onderhandse bieding. Wordt je bod geaccepteerd, dan gaat de veiling niet door.
Veilingen zijn tegenwoordig meestal online, maar soms nog op locatie. Dit verloopt in twee fasen. Eerst wordt de prijs bepaald door middel van opbod.
De hoogste bieder is nog niet de koper. In de tweede fase bepaalt de veilingmeester de uiteindelijke verkoopprijs door afmijnen. Wie als eerste 'mijn' roept of drukt, is de koper en betaalt 1% inzetpremie aan de eerste bieder.
Als niemand roept, koopt de hoogste bieder van de eerste fase de woning.
Soms vindt de hypotheekverstrekker de verkoopprijs te laag. Dan wordt het huis alsnog anders verkocht.
Risico's van een executieveiling
De verkoopprijs via een veiling is vaak lager dan normaal. Maar er zijn risico's. Bezichtigingen zijn soms niet mogelijk. Verborgen gebreken en noodzakelijke reparaties ontdek je pas na aankoop.
Daarnaast kunnen er juridische kwesties zijn. Denk aan waarschuwingen van de gemeente, lopende huurovereenkomsten en ontruimingskosten.
Naast de aankoopsom betaal je overdrachtsbelasting, notariskosten, veilingkosten en de 1% inzetpremie. Deze kosten staan meestal in de veilinginformatie. Houd ook rekening met onvoorziene kosten, zoals achterstallig onderhoud.
Als de huidige bewoner niet wil vertrekken, zijn ontruimingskosten ook voor jou.
Wil je meebieden op een veiling, bereid je dan goed voor. Zorg dat je de procedure begrijpt, neem alle informatie door en breng de risico's in kaart. Je zit namelijk direct aan de aankoop vast. Geen drie dagen bedenktijd en geen ontbindende voorwaarden.
Vind je het lastig om te bepalen wat je moet bieden? Schakel een makelaar in. Zonder bezichtiging neem je meer risico, dus bied lager. Laat je niet meeslepen tijdens de veiling. Bepaal van tevoren je maximale bod en houd rekening met alle extra kosten.