hoevee vaste lasten woning

Funda tips: wat zijn de vaste lasten bij het kopen van een huis?

Financieeljul 01, 18:01
Wanneer je een huis koopt, komt er veel meer bij kijken dan alleen de hypotheeklasten. De hypotheek is namelijk slechts een deel van het geheel aan maandelijkse vaste lasten.
Om een compleet beeld te krijgen van de kosten, is het belangrijk om alle mogelijke lasten in kaart te brengen. Dit zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Je hypotheek is vaak de grootste kostenpost. Door de hoge huizenprijzen besteden huiseigenaren gemiddeld 22,4% van hun inkomen aan hypotheeklasten. Dit blijkt uit een onderzoek van de Woonbond.
Een hypotheekadviseur kan je precies vertellen wat je maandelijks kwijt zult zijn, gebaseerd op de koopprijs van je huis. Het is verstandig om de maandlastenindicator te gebruiken wanneer je een huis op Funda bekijkt, zodat je een snelle indicatie krijgt van je maandelijkse hypotheekkosten.
Als huiseigenaar betaal je diverse belastingen aan de gemeente, zoals afvalstoffenheffing, onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing en waterschapsbelasting.
Deze belastingen kosten je gemiddeld zo’n €938 per jaar. Daarnaast betaal je ook een heffing aan de Belastingdienst voor het eigenwoningforfait, wat 0,35% van de WOZ-waarde van je huis is.
Vergeet niet dat je bij de aankoop van een huis ook 2% overdrachtsbelasting betaalt, tenzij je als starter een vrijstelling krijgt.
Energiekosten kunnen flink variëren, afhankelijk van het energielabel van je huis en je energieverbruik. De energieprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, vooral door geopolitieke omstandigheden.
Hoewel de prijzen nu weer iets gezakt zijn, blijven ze een belangrijke kostenpost. Vraag altijd naar het energieverbruik van de huidige eigenaren om een realistisch beeld te krijgen.
Een opstalverzekering is verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Deze verzekering dekt schade aan de woning zelf. Daarnaast is het verstandig om een inboedelverzekering, glasverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) af te sluiten.
Deze verzekeringen beschermen je tegen onverwachte kosten bij schade. De gemiddelde maandelijkse premie voor deze verzekeringen ligt tussen de €45 en €60.
Ook een overlijdensrisicoverzekering en woonlastenverzekering kunnen nuttig zijn om financiële zekerheid te bieden bij onverwachte gebeurtenissen zoals arbeidsongeschiktheid of overlijden.
Onderhoudskosten zijn een onvermijdelijk onderdeel van het bezitten van een huis. Hoeveel je precies kwijt bent, hangt af van de staat en leeftijd van de woning. Vereniging Eigen Huis schat deze kosten op gemiddeld €300 per maand.
Dit bedrag omvat zowel klein als groot onderhoud, variërend van schilderwerk tot het vervangen van dakpannen.
Koop je een appartement, dan word je lid van de Vereniging van Eigenaren (VVE). De maandelijkse servicekosten die je betaalt, zijn bedoeld voor het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes en installaties.
Het is belangrijk om vooraf te controleren hoe hoog deze kosten zijn.
Als je een huis koopt met erfpacht, betaal je jaarlijks een erfpachtcanon. Deze kan variëren, maar is vaak rond de 5% van de grondwaarde. Let erop tot wanneer de erfpachtcanon vaststaat, want na die periode kan deze worden herzien en mogelijk flink stijgen.
Naast de specifieke kosten voor een koophuis zijn er nog de reguliere kosten van een huishouden. Dit omvat uitgaven voor internet, televisie, telefoon, onderwijs, vervoer en kinderopvang. Deze kosten moeten ook worden meegenomen in de berekening van je totale maandelijkse lasten.
Kortom, bij het kopen van een huis is het essentieel om een compleet overzicht te hebben van alle vaste lasten. Dit voorkomt dat je voor financiële verrassingen komt te staan.
Meest gelezen