rekha sidhu 0vdmaird4p8 unsplash 1

Door klimaatverandering loopt Europa risico op ijzige kou

Klimaat11 jul , 14:58
In 2004 leek de film The Day After Tomorrow een vergezochte klimaatrampscenario, maar wetenschappers waarschuwen nu dat dit verhaal werkelijkheid zou kunnen worden.
Een nieuwe studie toont aan dat klimaatverandering Europa in een ijzige kou kan storten door het verzwakken van de Golfstroom.
Onderzoekers van University College London ontdekten dat de Golfstroom, een essentiële stroming van warm water, bijzonder gevoelig is voor klimaatveranderingen.
Hun onderzoek suggereert dat opwarming van de aarde de Golfstroom zou kunnen laten instorten, wat de temperaturen in Europa met wel 15°C zou kunnen doen dalen.
Dr. Jack Wharton, hoofdonderzoeker, verklaarde: "Als de wind in de toekomst zwakker is, zoals aangetoond in recente klimaatmodellen, kan dit een zwakkere Golfstroom en een kouder Europa betekenen."
De Golfstroom is een warme waterstroom die langs de oostkust van Noord-Amerika stroomt en de Atlantische Oceaan oversteekt naar Europa. Hier geeft het warmte af aan de atmosfeer, waardoor Europa warmer blijft.
Sommige onderzoeken hebben al gewezen op een verzwakking van oceaanstromingen die ons klimaat aandrijven. Om te begrijpen hoe een grote verandering in klimaat de Golfstroom zou kunnen beïnvloeden, keken de onderzoekers ver terug in het verleden.
Ongeveer 20.000 jaar geleden, tijdens de laatste IJstijd, bedekte een dikke ijskap het noordelijk halfrond. De onderzoekers denken dat Europa toen warm werd gehouden door een sterke Golfstroom, ondanks de koude omgeving.
Ze verzamelden sedimentmonsters langs de kusten van North Carolina en Florida om oude micro-organismen, foraminifera genaamd, te onderzoeken.
De onderzoekers ontdekten dat de Golfstroom tijdens de laatste IJstijd tweemaal zo diep en tweemaal zo snel was als vandaag.
Dr. Wharton voegde toe: "Sterkere winden over de subtropische noordelijke Atlantische Oceaan maakten de Golfstroom toen veel krachtiger."
Deze bevindingen suggereren dat de kracht van de Golfstroom afhankelijk is van klimaatomstandigheden.
Professor Thornalley waarschuwt: "Het veranderen van de kracht van oceaanstromingen kan beïnvloeden hoeveel warmte waarheen gaat. Dit verandert ons klimaat en ons weer."
De Golfstroom maakt deel uit van de Atlantische Meridionale Overturning Circulatie (AMOC), een enorm netwerk van stromingen dat warm water over de hele wereld pompt.
Een grote zorg is dat stijgende wereldtemperaturen deze circulatie verstoren. Smeltwater van de Groenlandse ijskap verdund koude zoute wateren, waardoor ze minder dicht worden en de Golfstroom kunnen verzwakken.
Onderzoekers benadrukken dat zelfs een bescheiden verzwakking van de AMOC onze weerpatronen zal verstoren en kan leiden tot extremere weersomstandigheden, zoals overstromingen, hittegolven en droogtes.