Een recent onderzoek van het Zwitserse WSL-instituut en het Institute of Science and Technology Austria (ISTA) waarschuwt voor een zorgwekkende toename van megadroogtes wereldwijd.
Deze extreme droogteperiodes, die meerdere jaren aanhouden, worden steeds langer, vaker en intenser. De bosbranden in Los Angeles laten zien wat daar de gevolgen van kunnen zijn.
De bevindingen, gebaseerd op een veertigjarig onderzoek, benadrukken de noodzaak van betere beleidsmaatregelen om de impact van klimaatverandering te beperken.
In Chili heeft een vijftien jaar durende droogte bijna alle watervoorraden uitgeput.
Zelfs de essentiële mijnbouwsector van het land ondervindt de gevolgen.
Dergelijke droogtes worden vaak pas opgemerkt wanneer landbouw of bossen zichtbaar schade oplopen.
De onderzoekers analyseerden wereldwijde meteorologische data van 1980 tot 2018 en ontdekten dat droogtegevoelige gebieden jaarlijks met vijftigduizend vierkante kilometer toenemen.
Dit is vergelijkbaar met de oppervlakte van Slowakije.
Volgens ISTA-professor Francesca Pellicciotti, hoofd van het EMERGE-project, richten deze droogtes enorme schade aan ecosystemen, landbouw en energieproductie aan.
Een opvallend inzicht uit het onderzoek is dat bepaalde droogtes, zoals die in het Congobekken van 2010 tot 2018, eerder over het hoofd zijn gezien.
Dit komt doordat tropische bossen de effecten van droogte anders verwerken dan bijvoorbeeld gematigde graslanden.
Hoewel tropische en boreale bossen beter bestand lijken te zijn tegen droogte, waarschuwen de onderzoekers dat langdurige watertekorten ook deze ecosystemen blijvend kunnen beschadigen.
Een ander belangrijk punt is dat de gevolgen van droogte niet uniform zijn.
In gematigde graslanden, zoals in Mongolië en Australië, zijn de effecten direct en zwaar.
Tegelijkertijd kunnen tropische bossen dankzij hun waterreserves tijdelijke droogtes opvangen.
Boreale bossen profiteren soms zelfs van hogere temperaturen, omdat hun groei eerder door kou dan door watergebrek wordt beperkt.
De studie benadrukt dat megadroogtes in de toekomst een grotere uitdaging zullen vormen.
Om beleidsmakers te helpen, stelt het onderzoeksteam een openbare databank beschikbaar die inzicht biedt in de ernst en duur van droogtes sinds 1980.
Professor Pellicciotti dringt aan op nieuwe strategieën die verder kijken dan seizoensgebonden droogtes en pleit voor meer aandacht voor langetermijneffecten.
Ze onderzoekt ook hoe gletsjers kunnen helpen bij het opvangen van waterschaarste in bergachtige gebieden.
Bron: Institute of Science and Technology Austria