gettyimages 2177991924 1

2023 uitgeroepen tot jaar met de hoogste CO2-uitstoot in de menselijke geschiedenis

Klimaat31 okt , 21:02
2023 gaat de boeken in als het jaar met de meeste opwarming ooit, ondanks alarmerende oproepen wereldwijd om schadelijke uitstoot te beperken.
Volgens een nieuw rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties groeit de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer momenteel sneller dan ooit in de geschiedenis.
Uit het rapport blijkt dat de concentratie koolstofdioxide vorig jaar de grens van 420 delen per miljoen overschreed, een niveau dat sinds miljoenen jaren vóór het bestaan van de mensheid niet meer is gezien.
Zoals WMO-secretaris-generaal Celeste Saulo stelt: “Dit zijn meer dan alleen maar statistieken. Elk deel per miljoen en elke fractie graad temperatuurstijging heeft een reëel effect op ons leven en onze planeet.”
De impact van klimaatverandering beperkt zich niet alleen tot een opwarmende aarde; het brengt ook extreme weersomstandigheden met zich mee.
Van de Canadese bosbranden afgelopen zomer die tot een piek in astmagevallen in New York leidden, tot de verschrikkelijke overstromingen die op dit moment gaande zijn in Spanje, de gevolgen van onze industriële uitstoot zijn onmiskenbaar.
Saulo wijst erop dat internationale beleidsmakers ver afwijken van de doelen die in het Klimaatakkoord van Parijs zijn gesteld.
In dat akkoord, bijna tien jaar geleden gesloten, werd afgesproken dat landen maatregelen zouden nemen om hun bijdrage aan de opwarming te beperken. Inmiddels, negen jaar later, blijkt dat “we duidelijk niet op schema liggen.”
Het afgelopen jaar verbraken zomertemperaturen wereldwijd record na record, en de door de mens veroorzaakte klimaatverandering lijkt ook dit jaar niet af te zwakken. Toch blijft er grote weerstand onder enkele van de machtigste en rijkste individuen op aarde, die vaak weigeren om significante veranderingen door te voeren.
Een prominente uitzondering is een mogelijke toekomstige president van de Verenigde Staten, die volgende week de verkiezingen kan winnen en mogelijk veranderingen kan afdwingen.
Volgens de WMO is de warmtevasthoudende capaciteit van de atmosfeer sinds 1990, het jaar waarin de VN voor het eerst waarschuwde voor desastreuze klimaatverandering, met ruim 50 procent toegenomen.
De hoop blijft dat wereldleiders binnen dertig jaar doortastend zullen handelen, want het alternatief is simpelweg ondenkbaar.