De smeltende ijskappen rond de polen hebben een onverwachts gevolg: onze dagen worden langer. Wetenschappers waarschuwen dat deze kleine verandering grote gevolgen kan hebben voor onze hightech, hyper-geconnecteerde wereld.
De lengte van een dag wordt bepaald door de rotatiesnelheid van de aarde. Die rotatiesnelheid wordt op zijn beurt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de verdeling van massa over het aardoppervlak.
Het smelten van gletsjers en poolijs verplaatst massa van de polen naar de evenaar, wat de aarde iets langzamer laat draaien.
Wetenschappers hadden al eerder een verband gelegd tussen het smelten van poolijs en de lengte van de dagen, maar nieuw onderzoek toont aan dat de impact van klimaatverandering veel groter is dan men dacht.
"De impact van klimaatverandering op de daglengte is aanzienlijk toegenomen," aldus de onderzoekers. "Als de vervuiling die de planeet en de oceanen opwarmt en het ijsverlies in Groenland en Antarctica versnelt, blijft toenemen, zal de veranderingssnelheid van de daglengte ook enorm toenemen."
De verandering in daglengte is op zich klein - we hebben het over milliseconden - maar kan grote gevolgen hebben voor onze technologie. Precieze tijdsregistratie is essentieel voor systemen zoals GPS-navigatie en telecommunicatie.
Deze systemen baseren zich op atomaire klokken, die zeer nauwkeurig de tijd meten. De kleine verandering in daglengte kan op termijn de werking van deze systemen verstoren.
"Bewijs van de ernst van klimaatverandering"
De wetenschappers benadrukken dat de verlenging van de dagen nog maar eens aantoont hoe groot de impact van de mens is op de planeet.
"Dit is een bewijs van de ernst van de aanhoudende klimaatverandering," aldus Surendra Adhikari, geofysicus bij NASA's Jet Propulsion Laboratory en een van de auteurs van de studie.
De klimaatverandering heeft niet alleen directe gevolgen zoals zeespiegelstijging en extreme weersomstandigheden, maar ook onverwachte effecten zoals een verandering in de lengte van onze dagen.
Deze kleine verandering kan grote gevolgen hebben voor onze technologie en infrastructuur. De studie benadrukt dan ook de noodzaak om dringend actie te ondernemen tegen klimaatverandering.