De aarde bevindt zich op een kritisch punt in
de klimaatcrisis, zo luidt de alarmerende boodschap van meer dan 15.000 wetenschappers uit ruim 150 landen.
In hun jaarlijkse rapport, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BioScience, trekken de experts aan de noodklok: we staan aan de rand van een onomkeerbare klimaatramp, waarbij vitale ecosystemen op het spel staan.
Ondanks eerdere waarschuwingen lijken de wereldwijde klimaatdoelen verder uit zicht dan ooit, en stevenen we af op een toekomst met grote ecologische en menselijke gevolgen.
In hun rapport beschrijven de onderzoekers dat 25 van de 35 ‘vitale functies’ van onze planeet afgelopen jaar nieuwe records bereikten. Helaas niet in positieve zin.
De wereldwijde uitstoot van CO2 steeg naar een record van meer dan 40 miljard ton, terwijl de vraag naar fossiele brandstoffen zoals olie en kolen, bleef toenemen.
De onderzoekers vrezen dat we nu op weg zijn naar een gevaarlijke opwarming van 2,7 graden tegen het einde van de eeuw, ver boven de internationale limiet van 2 graden.
De extreme gevolgen van klimaatverandering zijn steeds duidelijker zichtbaar. "Afgelopen paar jaar zagen we een enorme toename in weergerelateerde extremen. Die uitschieters worden bovendien steeds extremer," zegt Marleen de Ruiter, klimaatwetenschapper aan de VU Amsterdam.
"Ik denk dat veel mensen nog altijd niet zo goed snappen wat de consequenties zijn van klimaatverandering." Ze benadrukt dat er dringend meer samenwerking en bewustzijn nodig is om tot effectieve oplossingen te komen.
De impact op de natuur en mensheid is duidelijk: gletsjers smelten in recordtempo, oceanen worden warmer en zuurder, en rivieren wereldwijd kampen met extreem lage waterstanden.
Het rapport roept op tot snelle en drastische maatregelen, zoals een wereldwijde CO2-belasting, vermindering van vleesconsumptie en bescherming van cruciale ecosystemen.
Ondanks deze sombere waarschuwingen zijn er kleine lichtpuntjes te ontdekken. Zo lijkt de ontbossing in de Amazone eindelijk af te nemen en tonen sommige analyses dat de wereldwijde uitstoot mogelijk binnenkort begint te dalen.
Maar de tijd dringt. “De toekomst van de mensheid staat op het spel,” waarschuwen de wetenschappers.