De zomervakantie is begonnen en velen trekken naar de natuur om te genieten van het mooie weer. Echter, met de komst van de warme dagen piekt ook het aantal tekenbeten.
Onderzoekers van Wageningen Universiteit en het RIVM waarschuwen dan ook voor extra aandacht voor deze kleine parasieten.
Jaarlijks worden er in Nederland zo'n 1,5 miljoen mensen gebeten door een teek. Voor de meeste mensen is dit gelukkig ongevaarlijk. Echter, in ongeveer 27.000 gevallen leidt een tekenbeet tot de ziekte van Lyme.
Deze infectie kan ernstige klachten veroorzaken, zoals een rode ring of vlek op de plek van de beet, koorts, spierpijn, en in sommige gevallen zelfs zenuw- of hartproblemen. Van de mensen die Lyme oplopen, houden er naar schatting 1000 tot 2500 mensen per jaar langdurig klachten.
De kans op besmetting met Lyme is niet bij elke tekenbeet even groot. Ongeveer één op de vijf teken draagt de bacterie die de ziekte kan overbrengen. De kans op besmetting wordt groter wanneer de teek langer dan 24 uur op de huid zit.
Daarom is het belangrijk om uzelf na een bezoek aan de natuur goed te controleren op teken, en om een beet zo snel mogelijk te verwijderen.
Naast Lyme kunnen teken ook andere nare ziektes overbrengen, zoals TBE (tekenencefalitis). TBE kan in het ergste geval leiden tot hersen- of hersenvliesontsteking. Hoewel TBE minder vaak voorkomt dan Lyme, is het aantal besmettingen de afgelopen jaren wel toegenomen.
Tips om tekenbeten te voorkomen:
- Draag tijdens wandelen of fietsen in de natuur bedekkende kleding, zoals een lange broek en een lange mouw blouse of shirt.
- Gebruik DEET of een ander insectenwerend middel op de onbedekte huid.
- Controleer uzelf en uw gezelschap na afloop van een uitstapje in de natuur grondig op teken.
- Verwijder een teek die u heeft gevonden zo snel mogelijk met een speciale tekenverwijdertang.