john cameron s oykvc2qps unsplash 1

Wereldbevolking krimpt: nieuwe voorspellingen voor 2100

Klimaat12 jul , 14:05
De wereldbevolking zal tegen het einde van deze eeuw naar schatting 10,2 miljard mensen tellen. Dat is minder dan eerder werd verwacht, blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties (VN).
Ook zal de piek in de bevolkingsgroei eerder worden bereikt dan gedacht. De komende decennia zal het aantal mensen op aarde toenemen van de huidige 8,2 miljard naar een maximum van ongeveer 10,4 miljard mensen rond de jaren tachtig van deze eeuw.
Daarna zal de bevolkingsgroei afnemen en stabiliseren op 10,2 miljard in 2100, zo voorspellen VN-onderzoekers. Tien jaar geleden werd nog uitgegaan van een eindbevolking van 10,9 miljard.
Deze neerwaartse bijstelling heeft te maken met een aantal factoren, legt Li Junhua, secretaris-generaal voor Economische en Sociale Zaken bij de VN, uit.
"Het geboortecijfer in een aantal landen ligt lager dan verwacht," aldus Junhua. "En in landen met een hoge geboorteratio daalt dit cijfer sneller dan voorspeld."
Junhua ziet de eerdere piek en lagere eindbevolking als een "positief signaal." "Dit kan betekenen dat de consumptie afneemt en de druk op het milieu door menselijke activiteiten vermindert."
Nederland: 18 miljoen inwoners in aantocht
In Nederland nadert de grens van 18 miljoen inwoners. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat deze mijlpaal in augustus zal worden bereikt.
De bevolkingsteller staat momenteel op ruim 17,986 miljoen. In 2016 passeerde Nederland de grens van 17 miljoen inwoners. De prognose van het CBS destijds was dat het 18 miljoen inwoners pas in 2034 zou bereiken.
De afnemende bevolkingsgroei in Nederland is te wijten aan een dalend geboortecijfer en een toenemende vergrijzing. Het aantal geboortes per vrouw is de afgelopen decennia gedaald van 2,0 naar 1,5.
Tegelijkertijd neemt het aantal 65-plussers toe. In 2023 waren er in Nederland al meer dan 2 miljoen 65-plussers.
De veranderingen in de bevolkingssamenstelling hebben gevolgen voor onder meer de arbeidsmarkt, de zorg en het pensioenstelsel. De politiek zal de komende jaren moeten bepalen hoe hiermee wordt omgegaan.