schermafbeelding 2025 02 17 om 154021

Geert Wilders wil geen Nederlandse troepen in Oekraïne en zorgt voor spanningen

Politiek17 feb , 15:34

De plannen om een internationale troepenmacht op te zetten voor de bescherming van Oekraïne veroorzaken nieuwe spanningen binnen de regeringscoalitie in Nederland. PVV-leider Geert Wilders heeft maandag duidelijk gemaakt dat hij fel tegen dit voorstel is. Dit brengt hem in conflict met premier Dick Schoof, die juist positief stond tegenover de oprichting van een vredesmacht voor Oekraïne. De steun aan Oekraïne is een van de onderwerpen die binnen de coalitie al langere tijd tot verdeeldheid leiden.

Tijdens de kabinetsformatie had Wilders ingestemd met het leveren van financiële en militaire steun aan Oekraïne, maar het debat neemt nu een andere wending. In het weekend gaf premier Schoof aan zich positief te voelen over deelname aan een vredesmacht die Oekraïne moet helpen na een mogelijke overeenkomst met Rusland, om zo veiligheid op lange termijn te waarborgen. "We snappen dat we als Europa hier iets moeten", zei Schoof op de veiligheidsconferentie in München. Maandag zou hij met andere Europese leiders in Parijs overleggen over de rol van Europa, aangezien de Verenigde Staten hebben aangegeven zich niet te willen bemoeien met de bescherming van Oekraïne.

Premier Schoof benadrukte echter dat het mandaat voor de missie “volstrekt helder” moet zijn en dat de troepen, wat hem betreft, moeten kunnen rekenen op Amerikaanse steun als de situatie escaleert. "Als het stevig uit de hand loopt in een situatie, moet je wel op de Amerikanen kunnen rekenen ten opzichte van Rusland." Minister van Defensie Ruben Brekelmans liet weten dat hij al onderzoekt wat Nederland kan bijdragen aan de missie.

Wilders verzet zich tegen plan

De PVV is echter resoluut tegen. Wilders maakte duidelijk dat hij zich tijdens het debat in de Tweede Kamer zal verzetten tegen het plan. Hij stelde maandag op X dat Oekraïense president Volodymyr Zelensky zelf voor een oplossing moet zorgen. "Nederland zit al in veel missies en we moeten ons eigen grondgebied beschermen," zei Wilders. "Bovendien zijn er nog tienduizenden Oekraïense mannen in Nederland, laat hen maar teruggaan om hun eigen land te helpen, ook als militair."

Bekijk het bericht van Wilders hieronder:

Mocht de PVV zich inderdaad tegen de missie verzetten, zou het kabinet kunnen proberen steun te vinden bij andere oppositiepartijen. Dit gebeurde eerder, in het eerste kabinet-Rutte (2010-2012), toen de PVV niet wilde meewerken aan een nieuwe missie naar Afghanistan. Deze keer lijkt echter de grootste oppositiepartij, PvdA-GroenLinks, niet bereid om deze ruimte in te vullen.