pieter omtzigt

Partij Pieter Omtzigt ingestort in de peilingen

Politiek24 sep , 14:14
De politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) onder leiding van Pieter Omtzigt bevindt zich momenteel in een crisis. Volgens de nieuwste peiling van EenVandaag heeft de partij namelijk nog maar drie zetels over.
Dit is een dieptepunt vergeleken met de twintig zetels die NSC in november wist te behalen bij de Tweede Kamerverkiezingen. De terugval wordt vooral toegeschreven aan de afwezigheid van Omtzigt, die vanwege oververmoeidheid tijdelijk uit de politiek is gestapt wegens.
Veel van zijn achterban lijkt het vertrouwen in hem te verliezen. Waar eerder nog 94 procent van de NSC-stemmers vertrouwen had in Omtzigt, is dat percentage inmiddels gedaald naar 45 procent.
Wat opvalt in de peiling is dat een groot deel van de NSC-kiezers Omtzigt liever niet meer als partijleider ziet. Zo’n 48 procent van hen wil namelijk dat hij terugkeert als gewoon Kamerlid in plaats van fractievoorzitter.
Slechts 30 procent wil dat hij zijn rol als leider voortzet. Daarnaast heeft een deel van de voormalige NSC-stemmers aangegeven nu te overwegen om op de PVV of het CDA te stemmen. Een ander deel twijfelt zelfs of ze überhaupt nog naar de stembus zullen gaan bij toekomstige verkiezingen.
Terwijl NSC worstelt met deze crisis, doen andere partijen het beter in de peilingen. De VVD en GroenLinks-PvdA blijven groeien in populariteit. Dilan Yesilgöz krijgt steun van 85 procent van haar achterban. Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA doet het zelfs nog beter met 88 procent vertrouwen van zijn kiezers. Beide leiders zagen hun populariteit het afgelopen jaar toenemen.
Een andere opvallende ontwikkeling is de groei van het CDA. De partij, die momenteel vijf zetels heeft, wordt in de peilingen nu op tien zetels geschat. Dit betekent een verdubbeling. De winst van het CDA valt samen met het verlies van zetels bij nieuwere partijen zoals NSC en BBB. Die twee samen hebben in de peilingen namelijk ook slechts tien zetels.
NSC niet akkoord met asielplan bij negatief advies Raad van State