marjolein faber

Wat betekent omvolking: het begrip uitgelegd

Politiek24 jun , 19:02
Marjolein Faber, de beoogde minister voor Asiel en Migratie van de PVV, heeft in een hoorzitting in de Tweede Kamer afstand genomen van de term omvolking. Deze term had zij eerder gebruikt in haar politieke uitspraken.
Tijdens de hoorzitting gaf Faber aan dat zij de term beter niet had kunnen gebruiken en dat ze de commotie begrijpt die hierdoor is ontstaan. "Ik heb er geen enkele moeite mee om er volledig afstand van te nemen, en dat doe ik nu ook," aldus Faber.
Wat is de omvolkingstheorie
Omvolking verwijst naar de theorie dat de oorspronkelijke bevolking van een land opzettelijk wordt vervangen door immigranten. Dit idee wordt vooral gepropageerd door rechtse en nationalistische groeperingen en heeft zijn wortels in complottheorieën.
De oorsprong van het begrip ligt in het Duitse 'Umvolkung', dat tijdens het Nazi-tijdperk werd gebruikt om bevolkingsverschuivingen te beschrijven.
In Nederland is de term vooral populair geworden door de opkomst van populistische partijen die tegen immigratie zijn, zoals de PVV van Geert Wilders.
Deze partijen claimen dat de huidige immigratiebeleid en de groeiende diversiteit de nationale identiteit en cultuur bedreigen.
In recente politieke discussies wordt 'omvolking' vaak genoemd in verband met zorgen over woningnood en sociale spanningen. Wilders heeft bijvoorbeeld beweerd dat de woningtekorten deels te wijten zijn aan het grote aantal immigranten dat in Nederland woont.
Feiten vs fictie
Hoewel de term veel aandacht trekt, is er weinig bewijs dat er een georganiseerde poging is om de oorspronkelijke Nederlandse bevolking te vervangen.
Studies en rapporten wijzen er eerder op dat migratie een complex fenomeen is dat door vele factoren wordt beïnvloed, zoals economische omstandigheden en internationale crises.
Bovendien blijkt uit onderzoek dat de integratie van migranten in de Nederlandse samenleving vaak positief bijdraagt aan de economie en het sociale weefsel.