Peter Gillis, de eigenaar van Oostappen Vakantieparken, heeft besloten zijn negen vakantieparken in Nederland te verkopen. In een persbericht deelt de familie Gillis dat zij dit besluit met "pijn in haar hart" nemen. Het verkopen van de parken markeert het einde van een tijdperk voor Gillis en zijn familie, die jarenlang actief waren in de vakantieparkbranche.
Gillis kreeg landelijke bekendheid door de tv-serie Massa is Kassa, waarin hij en zijn familie gevolgd werden in hun dagelijks leven en bij het beheer van de vakantieparken. De show bood kijkers een inkijkje in de uitdagingen en successen van het runnen van een vakantieparkimperium. Echter, zijn ondernemerspad werd meerdere keren gekruist door tegenslagen en controverses.
Bekijk de post hieronder:
Zo werd een van de vakantieparken in Ommel gesloten op last van de gemeente Asten. De gemeente vermoedde dat de vergunningen van het park misbruikt werden voor criminele activiteiten, en er werd zelfs gespeculeerd over illegale permanente bewoning op het terrein. Naast deze sluiting werd Gillis ook aangeklaagd voor belastingfraude. De Raad van State oordeelde dat hij zich niet had gehouden aan de afspraken over de huisvesting van buitenlandse werknemers in onder andere de gemeenten Peel en Maas, Terneuzen en Loon op Zand. Deze beschuldigingen hebben bijgedragen aan de verslechterde situatie voor de ondernemer.
Volgens Gillis zelf is de verkoop van de vakantieparken een direct gevolg van de druk van de autoriteiten. In het persbericht laat hij weten: "Door het samenspannen en optreden van meerdere autoriteiten de afgelopen jaren, moest de exploitatie worden stilgelegd, werden de vakantieparken noodgedwongen gesloten en was er ook geen zicht op heropening." Dit geeft aan dat Gillis zich machteloos voelde tegenover de invloed van de autoriteiten op zijn bedrijf en de toekomst van zijn vakantieparken.
In april 2024 had Gillis al de dagelijkse leiding van de parken overgedragen, maar hij bleef toen wel eigenaar. Nu heeft hij echter besloten om ook zijn eigendom van de parken te verkopen. "Wij zijn trots op wat we hebben bereikt," verklaart Gillis, "Aan dat succes is helaas een einde gekomen." Dit toont de emotionele lading van zijn besluit, dat het einde betekent van een langgekoesterde onderneming.
De identiteit van de koper is nog niet bekendgemaakt, maar wat wel duidelijk is, is dat de verkoop het gevolg is van een combinatie van externe druk en een veranderende situatie voor de ondernemer. Gillis verwijt de autoriteiten dat zij hem het ondernemen onmogelijk hebben gemaakt.