Marco Borsato dreigt zijn koninklijke onderscheiding die hij in 2004 ontving kwijt te raken. De zanger werd destijds benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn bijdrage aan de Nederlandse muziek en zijn werk voor de stichting War Child.
Nu, twintig jaar later, hangt deze onderscheiding aan een zijden draadje
door beschuldigingen van ontucht met een minderjarig meisje. Volgens het weekblad Privé bestaat er een reële kans dat Borsato zijn lintje zal verliezen als hij volgend jaar veroordeeld wordt.
Het reglement voor koninklijke onderscheidingen is duidelijk. Artikel 11 stelt dat een onderscheiding kan worden ingetrokken als de ontvanger onherroepelijk wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van minimaal één jaar.
Bekijk ook: Mary en Leontine vertellen over Marco Borsato
De beschuldigingen tegen Borsato wegen zwaar. Mocht hij schuldig worden bevonden, dan zal dit artikel toegepast worden. Een dergelijke intrekking van een koninklijke onderscheiding komt niet vaak voor.
Toch zijn er eerdere voorbeelden waarbij personen hun lintje moesten inleveren na een veroordeling. Zo werd een gepensioneerd hoogleraar van de TU Eindhoven in 2008 zijn onderscheiding ontnomen, nadat hij veroordeeld was vanwege bezit van kinderpornografisch materiaal.
Jos van Rey, de voormalig VVD-politicus en wethouder uit Roermond, moest zijn lintje inleveren nadat hij veroordeeld werd voor onder meer corruptie en verkiezingsfraude.
Rob Oudkerk, oud-politicus van de PvdA, leverde zijn lintje in nadat er negatieve publiciteit kwam rondom zijn privéleven, inclusief het gebruik van drugs en het bezoeken van prostituees. Hoewel hij niet veroordeeld werd, koos hij ervoor zijn lintje terug te geven om de eer van de onderscheiding te respecteren.
De uitreiking van Borsato's lintje was destijds een bijzondere gebeurtenis. Hij was namelijk de eerste Nederlandse zanger die zich Officier in de Orde van Oranje-Nassau mocht noemen. Dat maakte zijn benoeming extra bijzonder.
In hetzelfde jaar ontving Frans Bauer de titel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, wat als een lagere rang binnen deze orde geldt. Het mogelijke verlies van zijn onderscheiding zou voor Borsato een symbolisch en persoonlijk dieptepunt betekenen, zeker gezien zijn eerdere status als geliefd volkszanger.
De uitkomst van de rechtszaak zal bepalen of Borsato daadwerkelijk zijn lintje kwijtraakt. Ondertussen blijft het publiek verdeeld over de beschuldigingen en de impact die dit zal hebben op zijn nalatenschap in de Nederlandse muziekindustrie.
In 2004 schreef Marco het volgende over zijn lintje: "Overvallen, overrompeld en en overdonderd was ik. Want vanmorgen, toen ik nietsvermoedend naar het gemeentehuis ging voor de ondertrouw van mijn vrienden, werd ik verrast door Burgemeester Ton die me liet weten dat ik een Koninklijke Onderscheiding kreeg"
"Ik was volledig overdonderd en zeer onder de indruk! Voor mij is een Koninklijke Onderscheiding iets voor helden! Ik weet niet of ik een held genoemd mag worden, maar op dat moment voelde ik me wel heel bijzonder."
"Ik werd trouwens geen Ridder in de Orde van Oranje Nassau zoals naar ik meen gebruikelijk is, maar zelfs Officier! Ik ben zo ongelofelijk trots!"
Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak tegen Marco Borsato begint.