iphone 16 gelekt

iPhone 16 gelekt: dit weten we al

Techjul 03, 17:56
De iPhone 16 staat gepland voor release in september 2024, en de geruchtenmolen draait op volle toeren. Laten we eens dieper duiken in wat we kunnen verwachten van dit nieuwste model en hoe het zich verhoudt tot de iPhone 15.
Een opvallende verandering in de iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max zijn de grotere schermformaten van respectievelijk 6,3 en 6,9 inch, vergeleken met de 6,1 en 6,7 inch van de iPhone 15 Pro en Pro Max. Deze grotere schermen gaan gepaard met een nieuw 19.6:9 beeldverhouding, wat ze de hoogste en smalste iPhones ooit maakt.
De camera van de iPhone 16
De iPhone 16 Pro-modellen krijgen een opwaardering van de camera's, inclusief een 48MP hoofdcamera, een 48MP ultragroothoeklens en een 12MP telelens met 5x optische zoom. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de iPhone 15 Pro, die een 3x optische zoom biedt.
De nieuwe tetraprismlens in de iPhone 16 Pro Max biedt indrukwekkende zoommogelijkheden zonder de fysieke omvang van de camera te vergroten.
Een interessante toevoeging aan de iPhone 16 is de nieuwe Capture-knop, die lijkt op de sluiterknop van een digitale camera. Deze knop biedt verschillende bedieningsmogelijkheden, zoals zoombesturing via vegen en scherpstelling door een halve druk.
Dit zal vooral fotografieliefhebbers aanspreken en past bij Apple's voortdurende focus op de camera-ervaring.
A18 Pro-chip en Kunstmatige Intelligentie
De iPhone 16 Pro en Pro Max zullen worden aangedreven door de nieuwe A18 Pro-chip, vervaardigd met TSMC's tweede generatie 3nm proces. Deze chip belooft verbeterde prestaties en efficiëntie, met een sterke focus op kunstmatige intelligentie.
De standaardmodellen zullen de A17-chip gebruiken, maar ook hier zijn AI-functies te verwachten die momenteel exclusief zijn voor de Pro-modellen van de iPhone 15.
Ontwerp en bouwkwaliteit
Wat het ontwerp betreft, zullen de Pro-modellen slankere bezels hebben, wat zorgt voor een strakker en moderner uiterlijk.
De standaard iPhone 16 en 16 Plus behouden hetzelfde ontwerp als hun voorgangers, maar met een verticaal geplaatste camera op de achterkant, een terugkeer naar het ontwerp van de iPhone 12. Dit maakt de nieuwe modellen direct herkenbaar als de nieuwste iPhones.
OLED schermen
Er gaan geruchten dat de iPhone 16-modellen OLED-schermen zullen gebruiken met micro-lenstechnologie. Dit zorgt voor een helderder scherm en een lager energieverbruik.
Dit zou een verbetering zijn ten opzichte van de huidige schermen van de iPhone 15, waardoor gebruikers kunnen genieten van een betere kijkervaring zonder dat dit ten koste gaat van de batterijduur.
De MagSafe-magneten in de iPhone 16 worden dunner, waardoor MagSafe-accessoires beter passen en de telefoon slanker wordt. Op het gebied van beveiliging blijft Face ID de primaire methode, zonder plannen om Touch ID terug te brengen.
Er zijn echter geruchten dat Apple werkt aan nieuwe biometrische technologieën, zoals Optic ID, die mogelijk in toekomstige apparaten worden geïntroduceerd.
Vergelijking met de iPhone 15
Ter vergelijking, de iPhone 15 bracht al enkele belangrijke updates zoals de A17-chip en een 48MP hoofdcamera voor de Pro-modellen. De iPhone 16 lijkt deze trend voort te zetten en zelfs te verbeteren met grotere schermen, verbeterde camera's en geavanceerde AI-functionaliteiten.
Waar de iPhone 15 een solide upgrade was, belooft de iPhone 16 een nog grotere sprong voorwaarts te zijn, vooral op het gebied van fotografie en prestaties.
Meer verkopen door AI
Apple verwacht aanzienlijk meer iPhones te verkopen dankzij de nieuwe AI-functies in iOS 18, waarvoor een nieuwe iPhone nodig is. Apple Intelligence wordt een belangrijk onderdeel van iOS 18, maar deze functies zijn alleen beschikbaar voor gebruikers met minimaal een iPhone 15 Pro.
Hierdoor verwacht Apple dat de iPhone 16 extra goed zal verkopen. Om aan de verwachte vraag te voldoen, heeft Apple 10 miljoen extra chips besteld bij TSMC, specifiek 90 tot 100 miljoen A18-chips.
Er is nog enige onduidelijkheid over de implementatie van de A18-chips in de nieuwe iPhones. Sommige geruchten suggereren dat alle modellen dezelfde chip krijgen, maar volgens 9to5Mac is dat niet juist.
In de huidige generatie iPhones hebben de iPhone 15 en 15 Plus een oude A16-chip, terwijl de Pro-modellen worden aangedreven door een A17 Pro-chip.
Het lijkt erop dat de basismodellen van de iPhone 16 een nieuwe A18-chip krijgen, terwijl de Pro-modellen een snellere A18 Pro-chip zullen hebben. Alle iPhone 16-modellen zullen echter Apple Intelligence ondersteunen.
Batterij iPhone 16 vervangen
Apple werkt namelijk aan een nieuwe functie die het makkelijker maakt om de batterij te vervangen. Door nieuwe EU-wetgeving moet dit mogelijk zijn zonder specialistische kennis.
Apple test nu een metalen coating op de batterij die loskomt door een kleine stroomstoot. Dit zal het vervangen eenvoudiger maken, hoewel het openen van de iPhone zelf nog steeds lastig blijft. Deze verandering komt waarschijnlijk in de iPhone 16-modellen later dit jaar. Alle iPhone 17-modellen krijgen dit daarna.
Meest gelezen