krakenimages 376kn isple unsplash

Bedrijven overwegen vierdaagse werkweek: minder uren, zelfde salaris

Werk11 jul , 13:49
Vier dagen werken voor een salaris van vijf dagen lijkt in eerste instantie vooral aantrekkelijk voor werknemers, maar dankzij het 80-100-100 model kan het mogelijk een win-win worden voor de werknemer.
Werkgevers zijn bereid om 40 uur te betalen voor 32 uur werk, mits de winst indentiek blijft. Dit is het principe van het 80-100-100 model: werkgevers werken 80% van de tijd voor 100% van de productiviteit en ontvangen 100% van hun originele salaris.
Uit proeven blijkt dat dit model zeer succesvol is, waardoor steeds meer bedrijven de vierdaagse werkweek overwegen. Wereldwijd onderzochten landen dit lucratieve model. De grootste proef werd uitgevoerd in Engeland, door de University of Cambrigde.
Niet alleen bleef de arbeidsproductiviteit gelijk, deze werd zelfs overtroffen. Tijdens de proefperiode zagen de deelnemende bedrijven hun omzet gemiddeld met 1,4% stijgen.
De kortere werkweek leidde bij veel bedrijven tot meer efficiëntie. Vergaderingen werden korter, er werd minder gemaild en werknemers hadden ongestoorde focusuren. Individueel gezien verspilden mensen minder tijd gedurende de werkdag.
De hamvraag luidt natuurlijk: werkt dit systeem alleen bij kantoorbanen? Voor fysiek uitdagende broepen als stratenmakers, lijkt het niet realistisch om in 80% van de tijd evenveel werk te kunnen verzetten.
Toch zijn onderzoekers van mening dat niet elke werknemer productiever hoeft te worden om de totale productiviteit van een bedrijf op pijl te houden. De kortere werkweek leidt namelijk tot minder ziekteverzuim en zelfs aanzienlijk minder burn-outs.
Dus zelfs als werknemers minder werk verzetten in vier dagen tijd, hoeft dat niet af te doen aan de rentabiliteit van het gehele bedrijf.
Eerste Europese land voert wetgeving door
In 2024 is het debat over de vierdaagse werkweek in talloze Europese landen gaande, met België als koploper. Zij zijn de eerste die de vierdaagse werkweek wettelijk hebben ingevoerd, hoewel dit niet betekent dat werknemers meer vrije tijd hebben.
Werknemers kunnen kiezen tussen vier dagen van 10 uur of vijf dagen van 8 uur, wat wellicht niet iedereen blij maakt.
In andere Europese landen, zoals Spanje, Engeland en Portugal, zijn de afgelopen jaren ook grootschalige proeven uitgevoerd met positieve resultaten. Vakbonden pleiten overal voor concrete vervolgstappen, maar tot nu toe heeft dit nog niet geleid tot nieuwe wetgeving.
Wel is het voor werknemers makkelijker geworden om een 32-urige werkweek te bespreken tijdens arbeidsonderhandelingen zonder dat hun promotiekansen worden geschaad.
Meest gelezen