Goed
nieuws voor de arbeidsmarkt in Nederland. Het ziekteverzuim is in het eerste kwartaal van 2024 opnieuw gedaald. Dit volgt een trend die vorig jaar begon.
Het ziekteverzuim onder werknemers is in het eerste kwartaal van dit jaar verder afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het ziekteverzuim op 5,5 procent, wat lager is dan dezelfde periode vorig jaar.
In bijna alle bedrijfstakken daalde het aantal ziekmeldingen, met uitzondering van de financiële dienstverlening. Hier steeg het verzuim met 0,6 procentpunt, hoewel het verzuim in deze sector de afgelopen jaren relatief laag was.
Ziek melden in de horeca
De horecasector kende het laagste verzuimpercentage met 3,5 procent. Daarentegen was het verzuim het hoogst in de gezondheids- en welzijnszorg met 7,8 procent, vooral binnen de verpleging, verzorging en thuiszorg.
Eerder onderzoek van het CBS en TNO toont aan dat ruim de helft van de ziekmeldingen verband houdt met griep, verkoudheid of andere virusinfecties. Daarnaast meldde ongeveer 8 procent psychische klachten zoals overspannenheid of burn-out.
Ongeveer 22 procent van de werknemers geeft aan dat hun klachten hoofdzakelijk of gedeeltelijk werkgerelateerd zijn. Dit komt vooral voor in het onderwijs en de zorg, waarbij redenen zoals hoge werkdruk, besmetting op het werk door collega's of klanten, en zwaar lichamelijk werk worden genoemd.
Het hoogste percentage ziekteverzuim werd gemeten in 2022, toen 6,3 procent van de werknemers zich in het eerste kwartaal ziek meldde. Sindsdien is er een daling zichtbaar.
Vanwege seizoensverschillen wordt het ziekteverzuim altijd vergeleken met dezelfde periode van het voorgaande jaar.