Na een extreem warme zomer heeft de herfst Centraal-Europa stevig in zijn greep. Een explosieve weersituatie zorgt momenteel voor zware neerslag en
sneeuwval in delen van Centraal- en Oost-Europa.
Verschillende landen krijgen te maken met extreme weersomstandigheden, waarbij op sommige plekken meerdere maandsommen aan neerslag in slechts enkele dagen worden verwacht.
In de Oostelijke Alpen is zelfs één tot twee meter sneeuw mogelijk. Weerdiensten in zes Europese landen hebben code rood afgekondigd, geldig van vrijdag tot en met zondag.
De oorzaak van deze weersituatie ligt bij een koufront dat eerder deze week vanuit het noordwesten over West-Europa trok. Dit leidde tot de vorming van een lagedrukgebied, ook wel een Genua-laag genoemd, boven Noord-Italië.
Dit systeem zuigt koude lucht aan uit het noordwesten en warme, vochtige lucht uit de regio rond de Middellandse Zee. Deze botsende luchtmassa’s zorgen voor intense regenval en sneeuwval in het bergachtige gebied van Centraal-Europa. Het stuwende effect van de Alpen versterkt de neerslag.
Vooral in Oostenrijk, Tsjechië en het zuiden van Polen wordt de komende dagen onafgebroken neerslag verwacht. In sommige regio’s kan er meer dan 400 millimeter regen vallen, wat overeenkomt met enkele maanden neerslag in slechts een paar dagen.
Het lagedrukgebied beweegt zich langzaam richting Hongarije, met als gevolg dat in deze landen extreme regenval zal aanhouden tot begin volgende week.
De gevolgen zijn aanzienlijk. Autoriteiten waarschuwen voor overstromingen, modderstromen en grote verkeersproblemen. Naast Oostenrijk, Tsjechië en Polen hebben ook Duitsland, Bosnië en Herzegovina en Slovakije code rood afgekondigd.
Ook in omliggende landen geldt code oranje of geel. Met name op grotere hoogte zijn zware sneeuwval en winterse omstandigheden te verwachten. In de Alpen kan de sneeuwgrens dalen tot 900 meter, en op toppen boven 1300 meter kan een sneeuwlaag van meer dan een meter ontstaan.
Dit is uitzonderlijk voor de maand september en kan voor aanzienlijke schade zorgen, vooral aan bomen die nog volop in blad staan.
In Tsjechië wordt al water uit stuwmeren geloosd om overstromingen te voorkomen, terwijl
reizigers in de regio rekening moeten houden met zware verstoringen van het transport en de stroomvoorziening door omvallende bomen en takken.