jack swords siazrsnwf0e unsplash 1

Het weer slaat om: het gaat nu al vriezen

Weer12 sep , 16:41
De zomer is nog maar net voorbij, en we kunnen het al voelen: de overgang van terrasweer naar het dragen van jassen is compleet.
Terwijl we vorige week nog met een ijsje op het terras zaten, krijgen we donderdagavond een onaangename verrassing: de eerste vorst van het seizoen lijkt eraan te komen.
Slecht nieuws voor koukleumen
Meteoroloog Jordi Huirne heeft slecht nieuws voor de koukleumen onder ons. 'Donderdagnacht trekken de buien weg en wordt het flink koud. Onder een heldere lucht kan de temperatuur dalen tot lokaal 2 graden. Aan de grond kan het zelfs vriezen of dicht bij het vriespunt komen,' aldus Huirne.
En alsof dat nog niet genoeg is, kan er ook mist ontstaan. Dus, haal je handschoenen maar uit de kast, want ze komen van pas!
Dit soort temperatuurwisselingen zijn typisch voor deze tijd van het jaar. De nachten worden langer, en zonder wind kan het flink afkoelen als de lucht helder is.
Vorig jaar moesten we tot 16 oktober wachten voordat we de eerste nachtvorst kregen. Maar in de drie jaren daarvoor waren we eerder aan de beurt: op 20 of 21 september. En in 2018 en 2012 kregen we zelfs al op 1 september een voorproefje van de herfstkou.
Interessant is dat er in het verleden zelfs al grondvorst in augustus werd gemeten. In 1973 kwam het op 22 augustus tot vorst aan de grond in Soesterberg, Valkenburg en Twente. Ook in 1993 zagen we op 29 augustus een vroege nachtvorst in Soesterberg, Gilze-Rijen, Volkel en Eindhoven.
Wat betreft de zomer, het lijkt er sterk op dat van 20 juli tot en met 21 augustus nog nooit grondvorst is gemeten op officiële KNMI-stations.
Dus als je dacht dat je je zomerkleding nog even kon laten hangen, denk dan nog eens goed na.