Ouders van studentes die slachtoffer werden van de beruchte 'bangalijsten' in
Utrecht hebben de Stichting Stop Bangalijsten opgericht.
De stichting wil belangen van slachtoffers van online en offline grensoverschrijdend gedrag behartigen en strijden voor een cultuurverandering in het studentenleven.
"We willen een vuist maken tegen dit soort ontoelaatbaar gedrag," aldus Ina Brouwer, advocaat van de studentes en juridisch adviseur van de stichting. "Het is tijd dat er een einde komt aan de angstcultuur en intimidatie op de campus."
De stichting eist een "effectief en afdwingbaar" sanctiebeleid voor grensoverschrijdend gedrag, inclusief een compensatieregeling voor slachtoffers.
Ze pleit er ook voor dat alle studenten bij aanvang van hun studie een gedragscode ondertekenen waarin duidelijk staat wat acceptabel en niet acceptabel is. Het opstellen van een 'bangalijst' moet expliciet worden verboden, met zware sancties zoals schorsing of verwijdering.
Brouwer bekritiseert de gedragscode die vorige week door bijna vijftig studentenverenigingen werd ondertekend.
"Die gaat lang niet ver genoeg," stelt ze. "Er staan geen concrete sancties in en het is onduidelijk wat er precies onder grensoverschrijdend gedrag valt."
Bestuur met ervaringsdeskundigen
Het bestuur van Stichting Stop Bangalijsten bestaat uit ouders Mark van Casteren en Marjet Oude Sogtoen, die beiden dochters hebben die slachtoffer werden van de Utrechtse lijsten.
Journalist Milou Deelen, die zelf te maken kreeg met grensoverschrijdend gedrag bij het Groningse studentencorps Vindicat, sluit zich aan als bestuurslid.
De stichting richt zich in eerste instantie op Utrecht, waar de lijsten het meest recente schandaal veroorzaakten. Gesprekken met de Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht zijn al gaande. De stichting hoopt haar visie op termijn landelijk te kunnen uitrollen.
In maart dook er een PowerPoint-presentatie op van leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC), waarin vermeende seksuele activiteiten van studentes werden beoordeeld. De presentatie bevatte foto's van de vrouwen en in sommige gevallen zelfs hun telefoonnummers.
Het USC-bestuur schorste hierop twee leden voor 1,5 jaar, een ongebruikelijk zware sanctie. Later dook er nog een tweede lijst op, van onbekende herkomst.
De Utrechtse lijsten leidden tot grote maatschappelijke verontwaardiging en een breed debat over seksisme en grensoverschrijdend gedrag in de studentengemeenschap. Stichting Stop Bangalijsten wil een belangrijke bijdrage leveren aan een veiliger en respectvoller studieklimaat.