file 20

Tiener uit Best doet zich voor als politieagent en probeert 85-jarige man op te lichten

112jun 25, 11:16
In Noord-Brabant is er een 16-jarige jongen gearresteerd nadat hij had geprobeerd een bejaarde man uit Veldhoven op te lichten door zich voor te doen als politieagent. Het incident vond plaats op een zaterdagavond, toen de tiener het slachtoffer belde vanaf een anoniem nummer en zich voordeed als een agent van de politie in Veldhoven.
Het beoogde slachtoffer van de tiener werd zaterdagavond rond 22.20 uur gebeld door een anoniem nummer. Nadat hij de telefoon opnam, hoorde hij dat iemand zich voordeed als de politie uit Veldhoven. De nepagent vertelde dat er verdachten waren aangehouden die gegevens over kostbare goederen zouden hebben van het slachtoffer.
Hij beweerde dat iemand langs zou komen om deze waardevolle spullen op te halen, onder het mom van veiligheidsoverwegingen. Gelukkig vertrouwde de 85-jarige man de situatie niet en besloot na het gesprek de echte politie in te schakelen.
De politie reageerde snel op de melding en kon de zogenaamde agent later op de avond arresteren in de buurt van de woning van het slachtoffer. De 16-jarige verdachte werd vastgehouden voor verder onderzoek naar zijn betrokkenheid bij deze vorm van oplichting, bekend als een babbeltruc.
Dit voorval staat niet op zichzelf. Volgens de autoriteiten is het aantal meldingen van nepagenten de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen. Bijna dagelijks worden mensen benaderd door oplichters die zich voordoen als politieagenten, wat een bron van grote zorg is voor de politie en het Openbaar Ministerie Oost-Brabant.
Om deze zorgwekkende trend aan te pakken, heeft de politie extra middelen ingezet en zijn er diverse onderzoeken gestart naar deze vorm van bedrog. Het doel is om niet alleen de individuele daders aan te pakken, maar ook om het publiek bewust te maken van dit soort oplichtingspraktijken en hoe zich hiertegen te beschermen.
Het succesvolle optreden in dit specifieke geval benadrukt het belang van alertheid en samenwerking tussen burgers en wetshandhavers om criminaliteit tegen te gaan.
Meest gelezen