file 11

Dakloze man in Amsterdam vindt 2.000 euro cash en brengt het naar politiebureau

Geldjun 24, 8:47
Een dakloze man in Amsterdam heeft zondag een bomvolle beurs gevonden in een treincoupé. De buit bedroeg maar liefst 2.000 euro aan cash. In plaats van zichzelf te trakteren op een luxe vijfgangendiner, besloot de eerlijke vinder om naar de politie te stappen.
De Amsterdamse politie Burgwallen deelde het opmerkelijke verhaal op Instagram: "Vanmorgen stapte een dakloze meneer ons bureau binnen. Hij had een goedgevulde portemonnee met zo'n 2.000 euro gevonden en kwam die bij het bureau in het centrum van de hoofdstad afgeven."
De dakloze man heeft op het bureau een videoboodschap opgenomen. Hij filmt het briefgeld dat op tafel ligt bij de politie. "Dit is het geld. Ik heb dit vanochtend, ongeveer drie kwartier geleden, gevonden in de trein. Ik was bezig met blikjes verzamelen."
Daarmee wordt duidelijk dat statiegeld zijn enige vorm van inkomsten is. Toch kiest hij ervoor om 2.000 in cash te laten schieten en het eerlijk af te geven. "Is het eerlijk geld, is het bloedgeld? Misschien is die eigenaar wel gestrest omdat hij zoekt naar zijn geld. Altijd als je iets vind, breng het gewoon terug."
Hij zegt zelf op straat te slapen, op straat te eten en rond te komen door blikjes te verzamelen. "Misschien heeft de eigenaar van die blikjes wel een eigen bedrijf. Misschien heeft iemand wel werk voor me. Ik heb geen idee wat hieruit kan komen,'' sluit hij zijn boodschap af, in de hoop dat iemand hem een kans kan bieden.

Politie geeft beloning voor eerlijkheid

Als beloning voor zijn buitengewone eerlijkheid kreeg de man een cadeaubon van 50 euro en een 'zilveren duim'. Dit is een klein beeldje dat wordt uitgereikt aan behulpzame burgers.
De politie vraagt mensen zich te melden als ze hun beurs zijn verloren, maar de identiteit van de eigenaar van de portemonnee is nog niet achterhaald. En nu komt het beste deel: als de eigenaar zich niet binnen een jaar meldt, dan is het geld voor de vinder. De dakloze held maakt dus kans op een toekomstige traktatie.
Meest gelezen