De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid ingestemd met strengere regels voor het gebruik van fatbikes. Zo wil de Kamer een helmplicht invoeren en een minimumleeftijd van 14 jaar instellen voor deze populaire e-bikes met dikke banden.
Dit voorstel werd gedaan door de VVD en NSC, en kreeg brede steun, zelfs vanuit de PVV, de partij van minister Barry Madlener. Toch lijkt de weg naar de invoering van deze maatregelen niet zonder obstakels.
Hoewel de Tweede Kamer duidelijk achter de strengere regelgeving staat, uitte minister Madlener eerder zijn zorgen over de uitvoerbaarheid. Hij stelde dat het lastig is om juridisch onderscheid te maken tussen fatbikes en andere soorten elektrische fietsen.
"Dan heb je opeens een fiets met dunne banden en een verstelbaar zadel," waarschuwde de minister, verwijzend naar de mogelijkheid dat fabrikanten hun modellen kunnen aanpassen om de regelgeving te omzeilen.
Madlener pleit daarom voor regels die voor alle elektrische fietsen zouden gelden, in plaats van enkel voor fatbikes. Dit voorstel werd echter door de Kamer afgewezen.
De indieners van de motie, Olger van Dijk (NSC) en Hester Veltman (VVD), bleven standvastig. "Waar een wil is, is een weg," stelde Van Dijk, verwijzend naar de mogelijkheid om toch onderscheid te maken op basis van kenmerken zoals gewicht en zadeltype.
De roep om strengere regels komt niet uit de lucht vallen. De populariteit van fatbikes onder jongeren, met name in de leeftijdsgroep van 12 tot 15 jaar, heeft geleid tot een
zorgwekkende stijging in het aantal ongevallen. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat alleen al in het tweede kwartaal van dit jaar 115 fatbikers na een ongeluk op de spoedeisende hulp belandden. Een kwart van de slachtoffers liep hoofdletsel op, wat de roep om een helmplicht versterkt.
Dit aantal betreft slechts een deel van de ongelukken, aangezien de gegevens zijn verzameld van 14 van de 83 spoedeisende hulpafdelingen in Nederland. Het werkelijke aantal slachtoffers kan dus nog hoger liggen.
Ondanks de breed gedragen steun binnen de Kamer, blijft het onduidelijk of de nieuwe regels daadwerkelijk ingevoerd zullen worden. Minister Madlener gaf aan "goed na te denken" over de uitvoering van de motie, en hij zal de Kamer voor het einde van het jaar informeren over zijn besluit.