In de
Zwitserse stad Schaffhausen is een fotograaf die werkzaam is voor de Volkskrant door de politie opgepakt. De fotograaf was bezig met het vastleggen van een beladen object: een zelfdodingscapsule.
Deze staat ook wel bekend als de Sarco en is ontworpen om mensen op een vredige manier te laten overlijden. De capsule werd gebruikt door een 64-jarige vrouw, die in een afgelegen bos nabij Merishausen een einde aan haar leven maakte met stikstofgas.
De politie kreeg een melding van een advocatenkantoor over het gebruik van de capsule, waarop ze snel ter plaatse waren. Naast de fotograaf zijn meerdere mensen gearresteerd, hoewel de autoriteiten nog geen specifieke aantallen hebben genoemd.
De capsule, die inmiddels in beslag is genomen voor onderzoek, staat centraal in een strafrechtelijke zaak rondom het mogelijk aanzetten tot en verlenen van hulp bij zelfdoding.
De vrouw die de capsule gebruikte, een Amerikaanse, reisde naar Zwitserland om haar leven te beëindigen. Volgens de Volkskrant verloor ze binnen twee minuten het bewustzijn nadat ze de stikstofcapsule zelf activeerde.
Haar dood volgde snel daarna als gevolg van zuurstofgebrek. De Zwitserse politie heeft bevestigd dat haar lichaam is meegenomen voor autopsie, maar verdere details over haar identiteit zijn nog niet vrijgegeven.
Dit incident markeert de eerste keer dat de Sarco-capsule daadwerkelijk is gebruikt voor zelfdoding. De capsule is het geesteskind van de 77-jarige Australische arts Philip Nitschke, oprichter van Exit International.
Nitschke, die momenteel in Nederland woont, ontwikkelde de capsule grotendeels via 3D-printers. De Sarco is ontworpen om een "snelle, vredige en betrouwbare dood" te bieden, en wordt gepromoot als een middel waarmee mensen in eigen regie kunnen sterven.
Nitschke bevestigde de dood van de vrouw en lichtte toe dat de capsule naar Zwitserland was overgebracht omdat de wetten rond hulp bij zelfdoding daar soepeler zijn dan in andere landen.
Hij verklaarde dat de vrouw leed aan een ernstige en pijnlijke ziekte. Voordat zij overging tot het beëindigen van haar leven, werd ze door een psychiater beoordeeld en als wilsbekwaam bestempeld.
Mogelijk behoort ook Florian Willet, directeur van de Zwitserse organisatie The Last Resort, tot de arrestanten. Hij was aanwezig bij de zelfdoding van de vrouw.
Het lopende strafrechtelijke onderzoek moet uitwijzen in hoeverre de betrokkenen strafrechtelijke verantwoordelijkheid dragen voor het faciliteren van deze zelfdoding.