Maandagmiddag en -avond kregen verschillende delen van Nederland te maken met hevige regenval, wat op diverse plekken leidde tot aanzienlijke wateroverlast.
Vooral in het zuiden en oosten van het land zorgden de zware buien voor problemen. Straten kwamen blank te staan, en ondernemers moesten noodmaatregelen treffen om hun eigendommen te beschermen.
In Limburg, met name in Maastricht en Eygelshoven, viel er in korte tijd een aanzienlijke hoeveelheid regen. Rond 16.30 uur viel er in Maastricht bijna 30 millimeter neerslag.
Hierdoor liepen straten zoals de Gaffellaan en de Veldhofstraat onder water, wat de bewoners en ondernemers noopte tot het plaatsen van zandzakken voor hun deuren. Ook in Arcen zorgde de regenval voor overlast, waarbij onder meer de J. Henry Dunantstraat en de Maasstraat getroffen werden.
De lokale supermarkt in Arcen moest zelfs tijdelijk de deuren sluiten vanwege het binnendringende water.
Ook andere delen van Nederland kregen hun deel van de regen. In het Gelderse Vaassen en het Overijsselse Hellendoorn werd respectievelijk 33 en meer dan 82 millimeter neerslag gemeten.
Hellendoorn had daarmee in één dag meer regen te verwerken dan normaal gesproken in een hele septembermaand. Deze hevige neerslag leidde tot overlast in verschillende dorpen, waaronder Raalte en Wezep, waar straten blank kwamen te staan en het overtollige water voor gevaarlijke situaties zorgde.
Het KNMI had eerder op de dag code geel afgegeven voor een groot deel van het land, waarbij gewaarschuwd werd voor lokale zware regenbuien en onweer. Deze voorspelling kwam duidelijk uit, met tal van meldingen van wateroverlast, met name vanuit Gelderland en Overijssel.
In steden als Doetinchem en Velp stroomden de straten vol, en in de regio kwamen steeds meer meldingen binnen van wateroverlast door de overvloedige neerslag.
Deze weersomstandigheden lieten zien hoe kwetsbaar bepaalde gebieden kunnen zijn voor plotselinge en hevige regenval. De wateroverlast onderstreepte de noodzaak van adequate voorzorgsmaatregelen, zowel door bewoners als door lokale overheden, om schade te beperken en de veiligheid te waarborgen.