De ochtend brengt veel UV-straling met zich mee, maar de weersverwachting is verder verre van zonnig. Het KNMI heeft code geel afgegeven, wat betekent dat een heftige onweersbui zich vanaf het eind van de middag kan aandienen in delen van het land. Dit kan gepaard gaan met zware regenval en aanzienlijke overlast door plensbuien. De waarschuwing geldt voor negen provincies.
"Het KNMI geeft code geel af als er meer dan 50 millimeter regen valt binnen 24 uur of wanneer er windstoten van meer dan 75 kilometer per uur gemeten worden," legt het weerinstituut uit. "Dat gebeurt maximaal 48 uur van tevoren en alleen als het KNMI met minimaal 60 procent zekerheid kan zeggen dat het verwachte weerbeeld optreedt."
Bekijk de voorspellingen en welke regio's aan de beurt komen hieronder:
De code geel waarschuwt voor Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Utrecht. Het KNMI vreest dat de regen zo hevig kan zijn dat kelders, tunnels en wegen onder water kunnen lopen, vooral in de oostelijke helft van Nederland.
Daarnaast worden er hinderlijke windstoten verwacht, wat problemen kan opleveren voor verkeer en andere buitenshuis activiteiten. Gelukkig zouden de onweersbuien later op de avond weer moeten verdwijnen.
Vandaag markeert ook de start van het nieuwe stormseizoen. Sinds 2019 krijgen stormen met een substantiële impact op de samenleving een naam in Nederland. Deze namen worden gegeven aan stormen waarvoor het KNMI code oranje of rood voor windstoten heeft uitgegeven, en soms zelfs bij code geel.
"Door herkenbaarheid hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze waarschuwing voordat het weer toeslaat," zegt het KNMI. De stormen die in Nederland een naam krijgen zijn Bert, Otje, Éowyn, Floris, Gerben, Kayleigh en Raf, die nu op de nieuwe internationale stormnamenlijst staan.
Tips om veilig te blijven tijdens onweer: