Vandaag neemt Nederland officieel afscheid van de F-16-straaljagers. Deze toestellen hebben sinds 1979 dienstgedaan, maar worden nu vervangen door de moderne F-35's.
De laatste F-16's maken een afscheidsvlucht boven Nederland, waarbij verschillende locaties die belangrijk zijn geweest voor het gebruik van deze vliegtuigen worden aangedaan.
De route begint om 13.30 uur vanaf de luchtmachtbasis in Volkel. Daarna vliegen de toestellen over onder andere De Peel, Twente, Leeuwarden, en het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen.
Ook iconische plekken zoals Soesterberg en het ministerie van
Defensie in Den Haag worden aangedaan. De vlucht eindigt weer in Volkel rond 15.30 uur. De straaljagers vliegen op een hoogte van minimaal 400 meter, waardoor ze op verschillende plekken goed zichtbaar zullen zijn.
Toestellen zijn 45 jaar oud
Het afscheid van de F-16 komt voort uit de veroudering van de toestellen. Na 45 jaar is het onderhoud te kostbaar geworden. De F-35, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter, vervangt de F-16.
Niet alle F-16's die in Nederland dienst hebben gedaan zullen deelnemen aan de afscheidsvlucht. Een deel van de toestellen is namelijk al overgedragen aan andere landen.
Oekraïne ontvangt 24 van de F-16's om te helpen in de strijd tegen Rusland.
Achttien van de toestellen gaan naar een trainingscentrum in Roemenië, waar ook Belgische en Deense luchtmachten trainen.
De exacte datum waarop de F-16's in Oekraïne zullen arriveren is niet bekendgemaakt. Vanwege de gevoeligheid van de informatie houdt Defensie hierover namelijk de lippen op elkaar.
De overige F-16's zijn al ingezet op trainingslocaties, waar samenwerking tussen verschillende NAVO-landen wordt versterkt.
Afscheidsvlucht F-16, 27 september
Vertrek: 13.30 uur, aankomst: 15.30 uur
- Volkel
- De Peel
- Twente
- Leeuwarden
- Vlieland
- AOCS NM
- Soesterberg
- Den Haag
- Woensdrecht
- Breda
- Gilze-Rijen
- Eindhoven
- Volkel
Tijdens de afscheidsvlucht vliegt een formatie F-16’s voornamelijk over de locaties waar de F-16 actief is geweest.De vliegroute en tijden zijn onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden.
Via het YouTube-kanaal van de Koninklijke Luchtmacht kan men live meekijken naar de officiële afscheidsceremonie op Vliegbasis Volkel, waarbij de laatste toestellen opstijgen voor een afscheidsronde boven Nederland.