jodenhaat

Nederlandse Joden in de greep van antisemitisme

Binnenland11 jul , 18:43
Een recent gepubliceerd onderzoek van het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA) toont aan dat antisemitisme in Nederland de afgelopen vijf jaar aanzienlijk is toegenomen.
Dit komt tot uiting in zowel fysieke confrontaties als online haatberichten. Met een schrikbarende 83 procent ligt de gerapporteerde ervaring van antisemitisme in Nederland zelfs iets boven het Europese gemiddelde van 80 procent.
Uit de enquête blijkt dat bijna alle Joden in Nederland dagelijks geconfronteerd worden met antisemitisme. Dit varieert van haatdragende spreekkoren in voetbalstadions tot scheldpartijen op straat en op sociale media.
Een significant aantal Joden in Nederland voelt zich genoodzaakt om Joodse symbolen in het openbaar te vermijden; bijna één op de acht doet dit om veiligheidsredenen. Bovendien meldt meer dan een kwart van de Nederlandse Joden discriminatie, een cijfer dat boven het Europese gemiddelde van 20 procent ligt.
De enquêtegegevens werden verzameld vóór de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en de daaropvolgende militaire acties van Israël. Later verzamelde informatie van twaalf Joodse organisaties wees uit dat antisemitisme in deze periode met meer dan 400 procent toenam.
Deze statistieken benadrukken de kwetsbaarheid van de Joodse gemeenschap in tijden van geopolitieke spanningen.
Sirpa Rautio, directeur van de FRA, wijst erop dat Europa getuige is van een toename in antisemitisme, deels als gevolg van het conflict in het Midden-Oosten.
Ze zegt dat dit Joodse mensen ernstig beperkt in hun mogelijkheden om veilig en waardig te leven en roept op tot meer bescherming tegen alle vormen van haat en intolerantie, zowel online als offline.
Eddo Verdoner, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, deelt deze zorgen en benadrukt de schijnbare onverschilligheid in Nederland.
Hij stelt dat de tolerantie waarvoor Nederland bekendstaat, steeds meer plaatsmaakt voor een houding van gedogen, waarbij antisemitische uitingen zoals spreekkoren in voetbalstadions als 'normaal' worden beschouwd.