PostNL heeft opnieuw een prestatie geleverd die zowel bewondering als verbazing opwekt: ze hebben in het tweede kwartaal nóg minder brieven bezorgd.
De stabiliteit van de postdienstverlening hangt inmiddels aan een zijden draadje en PostNL wil graag dat het Rijk een financiële reddingsboei uitgooit. Ze pleiten al langer voor een 'chillere' postwet zodat ze minder brieven hoeven af te leveren.
In de maanden april tot en met juni lag de hoeveelheid verwerkte brieven 1,3 procent lager dan vorig jaar. Maar als we de verkiezingspost buiten beschouwing laten, gaat het om een afname van 5,9 procent.
In de eerste jaarhelft zagen we een daling van maar liefst 7 procent. En met de stijgende arbeidskosten was er slechts een magere winst van 1 miljoen euro voor de postdivisie.
Topvrouw Herna Verhagen zegt: "Dit onderstreept de urgentie en noodzaak tot verandering. We streven naar een verandering van de dienstverlening voor post naar standaard bezorging binnen twee dagen en op termijn binnen drie dagen.”
In de buurlanden gebeurt het al: postbedrijven worden verwend met overheidsgeld. Verhagen merkt op dat PostNL het lang zonder steun heeft gered, maar nu is de tijd gekomen om met de pet rond te gaan.
Hoe hoog die bijdrage moet zijn, daar doet Verhagen geen uitspraken over. "Maar het resultaat van 1 miljoen euro over het eerste halfjaar is te weinig, zeker als je een goede werkgever wil zijn. Daarbij horen ook salarisverhogingen. En tegelijkertijd willen we blijven investeren in ons netwerk.”
Langere bezorgtijd
Terwijl de postwet onder de loep wordt genomen, laat de overheid onderzoeken hoe ze de boel kunnen overbruggen. Mogelijk kunnen ze de bezorgtijd verlengen vanaf 2025. Vanaf dan zal de bezorgdtijd dus worden opgeschroeft naar 3 werkdagen.
PostNL boekte in het tweede kwartaal een omzet van 795 miljoen euro, een stijging van 3 procent. Onder de streep bleef daarvan 12 miljoen euro over.