neerslag nederland

Regen zorgde voor een vroege en drukke spits, maar de files zijn nu opgelost

Binnenlandmei 24, 21:11
Vrijdag werd Nederland geteisterd door slecht weer, wat leidde tot een ongebruikelijk vroege en drukke avondspits op de wegen.
Het hoogtepunt van de verkeerschaos werd bereikt met een totale filelengte van meer dan 800 kilometer.
Gelukkig zijn de files inmiddels bijna allemaal verdwenen, waardoor de wegen weer redelijk begaanbaar zijn.
De ANWB meldde eerder op de dag dat het verkeer in de middag al veel drukker was dan normaal voor een vrijdag.
Op een gemiddelde vrijdagavondspits staat er in Nederland ongeveer 630 kilometer file, maar door de slechte weersomstandigheden werd dit aantal aanzienlijk overschreden.
Rond 18.00 uur was de totale filelengte al afgenomen tot een kleine 300 kilometer, en de extra reistijd was op veel plekken beperkt tot hooguit een kwartier. Tegen 19.30 uur bleef er alleen op de A2 nog wat vertraging bestaan.
Het KNMI had voor het grootste deel van het land code geel afgegeven vanwege langdurige regenval. In het noorden van het land werden ook enkele stevige hagel- en onweersbuien verwacht.
Tijdens deze buien kan er in korte tijd veel neerslag vallen, wat niet alleen voor files zorgde maar ook de kans op wateroverlast deed toenemen. Automobilisten moesten rekening houden met mogelijke ondergelopen wegen en tunnels.
Hoewel de meeste buien vrijdagavond verdwenen, bleef er lokaal nog steeds kans op wateroverlast bestaan.
Dit benadrukt het belang voor weggebruikers om voorzichtig te blijven en alert te zijn op veranderende weersomstandigheden, vooral bij hevige regenval en mogelijke ondergelopen wegen.
De situatie van vrijdag laat zien hoe kwetsbaar het wegennet kan zijn bij slechte weersomstandigheden.
Het is een herinnering aan de noodzaak van goede infrastructuur en adequate weersvoorspellingen om dergelijke verkeersproblemen in de toekomst te minimaliseren.
Voor nu kunnen automobilisten opgelucht ademhalen dat de wegen weer vrij zijn, maar het is altijd goed om voorbereid te zijn op onverwachte omstandigheden.
Meest gelezen