file 90

Straatnaamborden antidrugscampagne Rotterdam nu al gejat door studenten

Binnenland03 okt , 10:26

Vanaf woensdag is er een campagne van start gegaan in Rotterdam, waarbij ze op ludieke wijze aandacht proberen te vragen voor de toenemende drugsproblematiek in de stad. Zo werd de Coolsingel omgedoopt tot de Cokesingel. Maar wat blijkt? Nog geen 24 uur na start van de campagne, is het gros van de borden al gestolen.

De Rotterdamse gemeente heeft elf straatnaambordjes tijdeijk verwisseld voor controversiële varianten, zoals het Snuifplein en de Cokesingel. Hiermee hopen ze het bewustzijn van de inwoners te vergroten.

Het drugsgeweld in Rotterdam stijgt namelijk al jaren. De statistieken spreken boekdelen: in 2023 alleen al vonden er 218 drugsgerelateerde explosies en schietpartijen plaats. Uit nieuw onderzoek naar rioolwater blijkt dat de stad dagelijks wordt overspoeld met drugs: 63.000 lijntjes cocaïne, 2500 xtc-pillen en 11.000 lijntjes speed verdwijnen iedere dag in de Rotterdamse riolen.

Straatnaamborden nu al verdwenen

Een leuk initiatief van gemeente Rotterdam, maar binnen enkele uren zijn verschillende borden al gestolen, zo meldt RTV Rijnmond. Het bordje van de Rakstraat (nu de Nakstraat) zou inmiddels in een studentenhuis zijn aangetroffen. Ook aan de paal waar het bordje West-Snuifkade hing, zijn nu slechts nog wat resterende schroeven te vinden.

Studenten hebben er schijnbaar een missie van gemaakt om de unieke bordjes te verzamelen. "De Ketastraat, is die er nog? Dan moeten we echt even een inbussleutel meenemen, dan kunnen we het even losschroeven,'' oppert er eentje.

Bekijk hieronder de iconische naambordjes:

Campagne tegen drugsgebruik

De gemeente erkent dat het veranderen van straatnamen de grote drugscriminelen niet zal stoppen. De campagne richt zich dan ook vooral op de gebruikers. "Explosies in portieken en drugsgeweld op straat zijn aan de orde van de dag. Jouw lijntje of pilletje heeft ook een keerzijde. Denk je hier wel eens over na?," schrijft de gemeente op haar website.

Met deze actie hoopt Rotterdam vooral recreatieve gebruikers te prikkelen om na te denken over de gevolgen van hun lijntje cocaïne of xtc-pil.