De rechtszaak
tegen Ali B, waarin hij verdacht wordt van vier zedenfeiten met drie vrouwen, heeft geleid tot een significante toename van meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zowel Slachtofferhulp als het Centrum Seksueel Geweld (CSG) melden een duidelijke stijging in het aantal telefoontjes sinds de zaak veel aandacht heeft gekregen.
"We ontvangen normaal gesproken gemiddeld 153 telefoontjes per week, maar vorige week waren dat er 210," zegt Iva Bicanic, directeur van het CSG.
Deze telefoontjes betreffen daadwerkelijke meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De verhoogde aandacht voor de rechtszaak lijkt veel mensen met vergelijkbare ervaringen te hebben getriggerd om hun verhaal te delen.
Een woordvoerder van Slachtofferhulp bevestigt deze trend: "Collega's merken dat veel mensen naar aanleiding van de rechtszaak hun verhaal willen doen."
Hoewel exacte cijfers ontbreken, is de toename duidelijk merkbaar. "We zien dat mensen hun moed verzamelen om te bellen en hun ervaringen te delen, aangewakkerd door de media-aandacht rondom de zaak."
The Voice of Holland
Vergelijkbare stijgingen in meldingen werden ook gezien na de BOOS-aflevering over het vermeende seksuele geweld bij The Voice of Holland. Hoewel de toename nu minder groot is, is de stijging nog steeds significant.
Bicanic merkt op dat de media-aandacht rond bekende personen vaak zorgt voor een piek in meldingen, omdat slachtoffers zich gesterkt voelen om naar voren te komen met hun eigen ervaringen.
De zaak tegen
Ali B heeft veel media-aandacht gekregen en roept sterke emoties en verdeeldheid op in de samenleving. Vrijdag eiste het Openbaar Ministerie een celstraf van drie jaar tegen de 42-jarige rapper.
"Het roept sterke emoties en splijting op," zegt Bicanic. "Er zijn mensen die Ali B geloven en mensen die hem niet geloven. Beide groepen hebben een uitgesproken mening: van 'zie je wel' tot 'het kan niet waar zijn'."
'Lange weg te gaan'
Bicanic benadrukt dat de betrokkenheid van een bekende Nederlander bij de zaak geen verschil maakt in de dynamiek van onthullingen rondom seksueel geweld."Bij onthullingen van misbruik hebben mensen altijd uitgesproken meningen en zijn ze vaak op zoek naar informatie die hun mening bevestigt," zegt ze.
Dit is volgens haar niet bevorderlijk voor slachtoffers van seksueel geweld, omdat het niet bijdraagt aan een omgeving waarin mensen zich veilig voelen om hun verhaal te delen.
"Als samenleving hebben we nog een lange weg te gaan," laat ze weten."We moeten goed nadenken over wat de ophef rond deze zaak betekent en hoe we een ondersteunende omgeving kunnen creëren voor slachtoffers."
De uitspraak in de zaak tegen Ali B staat gepland voor 12 juli. Tot die tijd blijft de zaak in de schijnwerpers staan en blijven hulporganisaties paraat om slachtoffers van seksueel geweld te ondersteunen.