Israël staat onder grote spanning na een massale raketaanval door Iran. Premier Benjamin Netanyahu beloofde harde vergelding voor de aanval en benadrukte dat Iran zal boeten.
De aanval vond plaats op de vooravond van Rosh Hashanah, het Joodse Nieuwjaar. In zijn toespraak verklaarde Netanyahu dat Israël altijd zal terugslaan als het wordt aangevallen.
Iran vuurde volgens rapporten minstens 180 ballistische raketten af op Israël. Dit leidde tot luchtalarmen van Tel Aviv tot Jeruzalem. Veel van de raketten werden onderschept door Israël’s geavanceerde luchtafweersystemen.
Toch sloegen enkele raketten in, met name in het zuiden en midden van het land. Twee Israëliërs raakten lichtgewond door rondvliegend schrapnel. Ook in Jericho viel een slachtoffer, een Palestijnse man, al is het onduidelijk door welke raket hij werd geraakt.
De Verenigde Staten speelden een actieve rol in de verdediging van Israël. Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten onderschepten verschillende Iraanse raketten die gericht waren op Israël. De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin noemde de aanval “een buitensporige daad van agressie”.
Iran rechtvaardigde de aanval als een vergelding voor recente acties van Israël. Zo beschuldigt Iran Israël van de moord op belangrijke figuren zoals Ismail Haniyeh, de politieke leider van Hamas, en Abbas Nilforoshan, een commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde.
Israël zou deze leiders hebben gedood tijdens gerichte aanvallen in respectievelijk Teheran en Beiroet. Bovendien wordt Israël ervan beschuldigd
betrokken te zijn bij aanvallen in Libanon, wat ook heeft geleid tot grote ontheemding onder de bevolking daar.
Iran heeft Israël gewaarschuwd dat verdere acties beantwoord zullen worden met nog krachtigere aanvallen. De situatie blijft gespannen, vooral omdat Israël nog niet heeft gereageerd op hoe het de aanval zal beantwoorden. Internationale zorgen nemen toe. De Verenigde Naties riepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om verdere escalatie te voorkomen.
Experts vrezen dat dit conflict zich verder kan verspreiden in de regio, waar al duizenden Amerikaanse troepen gestationeerd zijn.