japan f35

Escalatie dreigt: Japanse vliegtuigen vuren op Russisch spionagevliegtuig

Buitenland23 sep , 17:03
Japan heeft Russische militaire activiteiten in haar luchtruim opnieuw veroordeeld.
Op maandag waarschuwden Japanse gevechtsvliegtuigen een Russisch verkenningsvliegtuig dat het luchtruim boven het noordelijke eiland Rebun schond. Dit eiland ligt vlak bij Hokkaido, Japan's noordelijkste grote eiland.
Volgens de Japanse minister van Defensie Minoru Kihara werd het Russische Il-38 vliegtuig in drie verschillende gevallen gedurende ongeveer een minuut gedetecteerd binnen Japanse grenzen tijdens een vijf uur durende vlucht in de regio.
De Japanse luchtmacht reageerde door een niet-gespecificeerd aantal F-15 en F-35 gevechtsvliegtuigen in te zetten. Deze vliegtuigen gebruikten fakkels om het Russische toestel te waarschuwen.
Dit was de eerste keer dat Japan dergelijke fakkels inzette om een luchtruimschending tegen te gaan. Kihara benadrukte dat deze schending “uiterst betreurenswaardig” was en dat Japan via diplomatieke kanalen een sterk protest heeft geuit richting Rusland. Hij voegde toe dat Japan in de toekomst niet zal aarzelen om opnieuw fakkels te gebruiken bij soortgelijke incidenten.
De luchtruimschending volgde kort op een gezamenlijke oefening van Chinese en Russische oorlogsschepen in de buurt van de noordelijke kusten van Japan. Deze gezamenlijke oefeningen werden eerder in september aangekondigd. Japan maakt zich zorgen over de toenemende militaire samenwerking tussen Rusland en China.
Vooral de toenemende Chinese militaire aanwezigheid rond Japanse wateren en het luchtruim baart zorgen. Daarom heeft Japan recentelijk zijn defensie in de zuidwestelijke regio van het land versterkt. Dit gebied wordt gezien als essentieel voor de Japanse verdedigingsstrategie.
Dit incident is niet op zichzelf staand. In augustus werd ook een Chinees Y-9 verkenningsvliegtuig betrapt op het schenden van Japans luchtruim. Bovendien heeft Japan bijna 669 keer gevechtsvliegtuigen moeten inzetten tussen april 2023 en maart 2024, voornamelijk om Chinese vliegtuigen te onderscheppen.
Japan en Rusland hebben daarnaast nog steeds een territoriaal geschil over een eilandengroep die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog door Rusland wordt gecontroleerd. Deze kwestie heeft tot op heden een formele vredesovereenkomst tussen de twee landen in de weg gestaan.